Shield TV Pro

Eladó (lesz).

Az egyik bolondériám a sok közül, hogy szeretem, ha a háttérben, a tévén, “megy” valami szép táj, de inkább város. Szerencsére kiderült, hogy nem csak én vagyok ezzel így, és a YouTube tele van ilyesmikkel. Én mondjuk pont nem ezeket szoktam (nem) nézni, hanem inkább ismerős helyeken kószáló embereket. Az okát nem tudom, és egyelőre nem is kutatom.

Nade ugye az a baj, hogy a kis Raspberry Pi-n futó Plex nagyjából alkalmatlan a YouTube elérésére. A Plex meg nagyjából megkerülhetetlen a számomra (igen, vannak alternatívák, de egyelőre maradjuk abban, hogy tényleg így van). Persze megoldás erre is van, pár napi finomítás után már egészen korrektül le lehet tölteni a YouTube filmeket, és a Plex már-már használhatóan tudja kezelni a saját fájlokat, videókat.

Viszont ezzel a letöltögetős módszerrel van pár probléma. Az egyik az az, hogy viszonylag sok helyet foglal (ezen segítek automatikus törléssel), másrészt pedig ugye nem feltétlen egyezik a felhasználási feltételekkel.

A YouTube csak egy dolog, ami még kell, hogy az összeharácsolt sorozataimat kényelmesen tudjam nézni a tévén is.

Úgy hiszem az elvárásaim nem túlzóak: YouTube, sorozatok (esetleg néha filmek).

Sajnos akárhogy keresgéltem alternatívákat, az Android box(ok)on kívül nem sikerült hihetőt találni. Gondoltam egy nagyot, legyen a kb. legdrágább, hátha annak a támogatása tovább tart, mint ahogy lecsúszik a gyártósorról.

Az első sokk mindjárt a YouTube volt. Úgy teherbe van baszva reklámokkal, hogy nagyjából nézhetetlen. Ez ellen persze lehetne tenni, akár előfizetéssel is, de…

…hamar jött a következő probléma. A Plex androidos kliense annyira bugos egy fos, hogy nagyjából a sorozatok felét (de inkább kétharmadát) nem tudom lejátszani, megszakad egy-egy vágásnál. Írják, hogy állítsam classic (vagy valami ilyesmi) lejátószra, amivel nem boldogultam. Úgy látszik nem vagyok elég felkészült ahhoz, hogy Plexet használjak.

Szóval hamar eljutottam oda, hogy a YouTube-ot nem nézem a kibaszott idegesítő reklámok miatt (pedig már nagyon közel voltam az előfizetéshez), és eleve a sorozataimat se tudom nézni… szóval pont arra nem jó, amiért vettem. Az már szinte említésre sem méltó, hogy az android app nem tud olyat, hogy alapól a “subscriptions” füllel, bármivel induljon el (míg a böngészőben a bookmark tud arra mutatni), így ha akarom, ha nem, mindenképp a YouTube által – tipikusan hihetetlenül rosszul – kiválogatott videók jelennek meg. Nahát, még több reklám…

Persze lehet hogy jó lenne sok másra. Kontrollerrel pl. játszhatnék PC-s játékokat, de legalább fotelből (amihez vennem kéne kontrollert meg fotelt). Nézhetnék egy csomó online műsort, de pont az nincs közte, amit amúgy tényleg néznék néha (a TED mondjuk kivétel, az van, és nézem, nézném is néha).

Aztán be lehetne állítani, hogy a Google folyamatosan figyelje az életemet, cserébe olyan dolgokért, amiket most nem használok, és nem is érzem hiányát (aztán persze a fene tudja, lehet hogy rászoknék).

Így aztán hamar visszaváltottam a Pi – Plex pároshoz.

Na, rögvest ki is derült, hogy azért sok dologban igen jó az a Shield cucc. Azonnal feltűnt, hogy a távirányító azért – dacára a CEC-nek – sokkal-sokkal jobban használható (bár ez részben köszönhető a TV meg az erősítő távirányítóinak amúgy kissé nyomi elrendezésének).

Apropó, CEC: ez az, ami a Shield-en mindig működött, működik, míg a Pi-Plex úgy kb. tízből egyszer pont nem úgy működik, ahogy annak kéne (pl. nem kapcsol be az erősítő).

Aztán… a PI-n futó Plex kliens kissé avíttas már, bár alapvetően működik, és pont tudom használni, de nagyjából napi szintű para, hogy mikor jön olyan frissítés a Plex szerverre, ami után már ez se fog szuperálni.

Blablabla, nekem abszolút nem vált be (és ebből kiindulva nagyjából bármelyik Android boxszal ugyanez lenne a helyzet). Néha még beindítom, hátha jött rá olyan frissítés, amitől hirtelen használhatóvá válik, de ez egyelőre még várat magára.

Szóval… ki mennyit ajánl érte?