Csá Nextcloud, helló Resilio Sync

Amikor a Dropbox bekeményített, és számomra eléggé előnytelen módon módosította az ingyenes szolgáltatás feltételeit, akkor kicsit felidegeltem magam, és kerestem egy alternatívának tűnő valamit. Viszonylag szimpatikusnak találtam a Nextcloudot, amit még Owncloudként ismertem meg. Tud szinkronizálni, meg egy csomó minden mást is, milyen remek.

A telepítése nem volt nagy puki, és viszonylag boldogan kezdtem használni. Egész sokáig viszonylag elégedett voltam vele, az elbaszott ütközéskezelését még automatizáltan is tudtam javítani (ami azt jelenti, hogy ész nélkül, automatikusan töröltem a konfliktoló fájlokat, mert egyrészt marha sokszor előfordulnak, mert lassan szinkronizál, plusz ember meg nem tudja mondani, hogy melyiket kellene megtartani, viszont feszt ugat, hogy baj van), és úgy általában egészen elviselhető volt.

Akkor kezdett megint felmenni a vérnyomásom, amikor a többéves bugokat újra belefejlesztették az egész fostócsába, ami nekem újabb idegeskedést, meg fogadkozást jelentett: egyszer működjön csak, soha többé nem frissítem. Ami frissítés amúgy is azzal járt, hogy kb. a fele alkalommal kellett parancssorból új indexeket gyártani, mert nem hajlandók rábízni az emberre hogy eldöntse, de, automatikusan akarja, mert lehet hogy sok fájl esetén belassul az egész cirkusz. Nem mintha magát a frissítést nem én dönteném el, hogy mikor telepítem, szóval… szóval nem is értem.

Aztán egy ideig ment ez a vidám játék, hogy vajon az új frissítés után sokkal szarabb lesz, vagy talán kevesebb förmedvényt fog művelni, de aztán leesett – v.ö.: vadász és  medve -, hogy nem muszáj nekem magamat szívatni, van más lehetőség is.

Persze a lustaság nagy úr, és már nem is tudom hogy mi volt az, ami után végképp elszállt az agyam, és idegből feltelepítettem a Resilio Sync-et.

Na, közben eszembe jutott. Az volt, hogy mindig, amikor bezártam egy appot, aminek a beállításait Nextclouddal szinkronizáltam, akkor egy pármásodperces katatón figyelembe dermedve lestem “az ikonkát”, hogy mikor szinkronizál végre, hogy a konfliktot és a rinyát elkerüljem. És kezdtem azt érezni, hogy ez nekem így nem jó. (V.ö.: “…verd le azt a kúrva lakatot“.)

A kezdődő tikkelésem azonnal elmúlt. Egyrészt tudja azt a hihetetlen mutatványt – így 2021-ben -, hogy ha közös hálózatban van két (vagy épp több) gép, akkor nem járatja körbe a fél világon át az adatokat, azaz tud helyben is szinkronizálni. Igaz, csak szinkronizálni tud, és azt a rengeteg sok dolgot, amit a Nextcloud/Owncloud tud, és talán ha egy-két alkalommal ha használtam, na azt nem. Hűha. Viszont pl. értelmesen – legalábbis számomra szimpatikusabban – kezeli az ütközéseket. Egyszerűen csak időpontot néz, és az alapján dönti el, hogy ki a frissebb. A régebbi megy a régi verziók közé, ahonnét idővel törlődik. Persze itt is adódhatnak érdekes dolgok, de ezek megint olyanok, hogy vállalhatónak érzem.

Az is tetszik, hogy tud titkosítva tárolni cuccokat… a lényege az, hogy nálam nincs titkosítva, de beállíthatok távoli gépeket, ahol viszont de, titkosítva tárolja. Nálam ez a VPS-en van így, aminek őrült sok értelme nincs, de pl. Jancsi meg Juliska tudja egymáshoz menteni az adatait, de úgy, hogy egyik se tud belekukkantani a másik cuccaiba, de mégis megvan plusz egy helyen. Nem egy utolsó dolog, különösen ha a verziózást és “archiválást” is hozzá vesszük.

De sajnos elkapkodtam a vásárlást – bár nem volt drága -, és pár, kifejezetten elmebajos dolog csak később derült ki.

Például hogy a szelektív szinkronizáció nem azt jelenti, hogy bizonyos könyvtárakat szinkronizál, bizonyosakat nem. Hanem azt, hogy miután beállította az ember, minden egyes kibaszott új fájl helyett egy álca jelenik meg, és csak akkor tölti le, ha az ember rákattint. Nagyon jó, ha az ember napja abból áll, hogy kattintgat ide-oda. Ja, meg persze ez csak windowson működik. Na jó, ezen még túllendültem, majd csinálom úgy, hogy szétválogatom, hogy mit, hogyan akarok szinkronizálni.

Aztán az is fura, hogy nem lehet kivenni, törölni távolról klienseket. Nekem a telefonom jelenik meg kétszer (ezt majd gyógyítom, mert lehet hogy ez a baj, lásd alább), és ezt csakis úgy lehet orvosolni, hogy kompletten törli az ember a szinkronizációkat, és újraépít mindent. Az adatok megmaradnak, semmi para, csak (egyelőre) egy bő fél órás kattogás az egész.

Az már inkább aggasztó, hogy ha pl. ellopják a laptopot, akkor ugye… de amúgy meg szerintem legyen alap a bitlocker, már ha kicsit is fontos dolgokról van szó.

Teltek-múltak a napok, hepi voltam meg minden, de egyszercsak azt vettem észre, hogy a telefonról nem jönnek meg a képek. Persze pont azok nem, amiknek a legjobban kellett volna jönnie.

Na, kiderült, hogy ezek a derék emberek évek óta képtelenek egy jól működő mobilklienst megírni. Ekkor éreztem azt, hogy kezd elegem lenni ebből a hozzáállásból, hogy megveszek egy valamit (akár tárgyat, akár szolgáltatást), és jó esetben úgy 80%-ban működik is. Mintha a hamburgerben hol saláta nem lenne, hol szósz, néha meg húspogácsa sem, de ígérik, hogy pár nap múlva majd lesz megint. De addig is, rágjál szépen.

Gondoltam legalább megnézem a logban, hogy miért, miként dől meg a cucc, de egyszerűen képtelen voltam megtalálni a logot a telefonon.

Áh, jól van, gondoltam megkérdezem. Na, itt jött a következő pofán csapás, a support oldalon megint regisztrálni kell… eszemfaszom… jó. Nade… gondoltam meg magam azonnal a reg után, biztos kérdezte ezt más is, nézzük a fórumokat. Emlegetett is ott egy arc valamit, hogy elküldte a logokat, gondoltam megkérdezem már hogy hogyan, legalább ott lesz az utókornak… hát erre meg a fórumra egy másik regisztráció kell… jóóóóvan, harmadjára is regisztráltam magam. De ide már csak úgy nem lehet beírni, csak ha úgy ítélik meg, hogy méltó vagyok rá (vagy szarráspammolták őket, ez az esélyesebb, de ha hamar kéne valami, akkor nem nagyon van idegem az ilyesmihez).

Egyelőre arra várok, hogy tudjak írni a fórumra.

Meg nyitottam ticketet a supportnak, hogy mégis, mi a búbánatért döglik meg a telefonos szinkronizáció. A ticket visszaigazoló levelében benne is van, hogy menjek, és olvasgassam a helpet meg a fórumot, hátha ott lesz a válasz. Addig is csöndben vagyok. Na mindegy, most megpróbálok türelmes lenni, ami újabban nem épp a legerősebb skillem. Bár lehet hogy régen se volt az.

Fejlemények (2021-06-14).

Igazság szerint már jó rég megírta a support a megoldást (bár így is volt vagy két hét, de mindegy): a telefon löki le automatikusan, mert spórol az akkuval. Nosza, legott be is állítottam neki, hogy ezzel az appal ne spóroljál, úgyis alszik kb. egész nap. Arra viszont nem számítottam, hogy így durván lecsökken az az idő, amit a telefon egy töltéssel még kihúz. Korábban ez kb. két nap volt (vagy három, ha a hétvégén nem piszkáltam), és akkor már kiszáradt annyira, hogy félő volt, hogy még egy napot már csak visítva bír ki. Most ez nagyjából egy nap lett. Persze a dolog nagyon szubjektív, illene egy konkrét naplót nézni, ha már ennyire ekézem őket, de azt majd legközelebb.