Két UPS összehasonlítása

Szóval az úgy volt, hogy miután már bosszantóan sűrűn állt be az áramszünet, aminek az egyik hozománya a viszonylag kétségbeesett mirror és fájlrendszer volt, úgy döntöttem, hogy muszáj egy UPS-t vennem.

Tipikusan olyan dolog volt, amit nagyjából az első áramszünet után azonnal meg kellett volna venni. Na mindegy.

Spúr voltam, nem vettem szinuszosat, aztán a fene tudja hogy mennyire kell az. Ahány embert kérdezek, ahány videót, fórumot nézek, annyi féle válasz van.

Nade a lényeg… az első példány egy Cyberpower Value2200EILCD volt, a kis szerverkét táplálja, és teljesen elégedett vagyok vele. Vagy három órát elteker róla, ami tökéletesen megfelel a céljaimnak.

A háromórás áramszünetnél viszont kikristályosodott bennem, hogy azért nekem kéne egy másik UPS is, a wifihez, switchez, routerhez, modemhez, miegyébhez is. Mert nehogymár ne tudjak filmet nézni, ha épp áramszünet van. Persze az se utolsó dolog, hogy tudnék dolgozni is, akár órákon keresztül – ha lenne a szolgáltatónak is UPS-e. De nincs.

Ide már nem mertem megkockáztatni a kvázi szinuszos megoldást, annyi cucc lóg rajta, annyi féle táppal, hogy egye fene, meg egyszer élünk. Lett egy szinuszos, a CyberPower CP900EPFCLCD.

Háttő… van neki egy agyhalott dolga, mégpedig az, hogy ha lekapcsolja “a gépet”, mert kevés a szufla, akkor maga az UPS is lekapcsol… azaz viszi magával a wifit, modemet, switchet… szóval mindent, és én meg azért vettem, hogy ez ne legyen.

Van megoldás, hamarabb kell lekapcsolni a gépet, sőt, jobb ha nem is “megy”, mert azért annyira nem acélos az akkuja. De ideig-óráig elhajtja a monitort meg a többi cicomát.

És akkor a lényeg…

Ez az az áram, ami a falból jön:

Hihető szinusz, 50 Hz, szuper. De ugye ez nem mindig van, ezért van az UPS. Na, ami az olcsó UPS-ből folyik, az már kicsit… lehangoló.

Háttőőő… igen, nagyjából ez az, amit az olcsó UPS-ek tudnak.

A szinuszos azért már kicsit barátibb.

Kicsit torz a feje, meg talán a púpja se olyan szép, de ugye a pici szkóp se segít sokat.

Kicsit közelebb mentem, és a “gyári áram” elég sima:

Kicsit huplis, és nem teszem rá a nyakamat, hogy nem lehetne jobban **rni. (Nem írom le az “m” betűs szót, mert amit én kaptam, amikor fogyasztásokat gyűjtögettem, még úgy is, hogy odaírtam, magam se tartom komolynak… na mindegy.) A lényeg, hogy amit itthon görbít az akkuból, az bizony elmarad ettől.

Jól látszik hogy bizony sokszor nekiveselkedik, hogy valahogy mégis vállalható hullámformát állítson elő. Mondjuk engem még az is meglepett, hogy nem szőrös az egész, de lehet hogy azért, mert valamit rosszul csinálok.

Update: miért érzem azt, hogy nemsokára megint hasznát veszem a szerkezeteknek?