Elég vegyes a kép.

Először is, minek nekem rizsfőző? Vagy bárkinek? Hisz rizst főzni rettentően egyszerű.

Hát oké. Én nem tartozom azok közé, akik (azt hiszik, hogy) tudnak rizst főzni. Plusz kedvelem a kényelmet. Vagy ha ez nem elég, akkor: csak. Ennyike1Ultima ratio ftw..

Először is másodszor meg, csak hogy meglegyen, ez a pontos típus. Ez azért érdekes, mert megemlítik, hogy: “…melynek eredménye több mint 3000 főzési program lett. Egy mobil appal leolvassa a rizs tasakjának vonalkódját, a kukta pedig úgy alakítja a főzési programot, hogy az adott fajta rizs megfelelően legyen elkészítve”.

Na, ezt a funkciót én nem bírtam életre kelteni, pedig ez lett volna a lényeg. Igen, vissza kellett volna küldeni a picsába, de az ilyenhez én lusta vagyok, és, ami a lényeg: alapvetően azért elég jól főz rizst.

Sajnos a Xiaomi termékek egyik rákfenéje, hogy “kínán kívül” nagyon sok termék nem, vagy korlátozottan működik. Ennek egyik remek példája ez a rizsfőző is.

Valószínűleg most sokan felsikoltanak, hogy “nade álícsad kínaira oszt jólesz”.

Nahát.

Egyrészt megtettem. És akkor se találtam se a sok ezer rizst, se szkennelő funkciót. Kínomban a nyelvet is átállítottam mandarinra, és persze azon túl, hogy egy mukkot nem értettem semmiből (de legalább tényleg megjelent egy csomó – értsd: olyan tíz-húsz – recept), továbbra se boldogultam vele.

Amúgy a vége az lett, hogy ha piszkálni akarom, akkor “kínaira” váltom az appot, megint bejelentkezek, beállítom, aztán vissza. Mert azt nem szokták felemlegetni, hogy ha kínai szerver van beállítva, akkor vagy nem működik, vagy ha véletlenül igen, akkor viszont iszonyat lassan. A robotporszívó nagyjából használhatatlanná2Oké, barokkos túlzás, de nagyjából annyit tud, hogy felporszívózza a lakást, és az olyan hihetetlen dolgok, hogy megmutassam neki, hogy melyik szobában ügyeskedjen, gyakorlatilag nem működnek. is vált a kínai szerveren át.

Szóval akkor szar?

Távolról sem. Ellentétben a hangzatos nevű Tefal Versalio De Luxe 9 in 1-gyel, amit konkrétan kibasztam a kukába3Eredetileg el akartam ajándékozni valakinek, merthogy fritőnzek még jó. De aztán kiderült, hogy annak se igazán. Annyira meg senkit nem gyűlölök, hogy ezzel büntessem, szóval ment a kukába., mert egy használhatatlan fos, ez képes a hőmérséklet precíz beállítására és tartására is. Plusz egyenletesen osztja el a hőt, felteszem az indukciós fűtésnek (is) köszönhetően. Szóval ügyes cucc.

Ugyanitt megjegyzem, hogy a Tefaltól ezek után még fogpiszkálót sem veszek, nem hogy még valami bonyolultabb holmit.

Na de maradjunk a Xiaominál. Számomra szokatlanul kiváló a tapadásgátló bevonata. Legalábbis ami a víztaszítást illeti. A képen látszik, hogy kiöntés után csupán pár csepp víz marad benne. Ezt a tudományt eddig nagyjából egyetlen edényem se tudta.

Igaz, fogalmam sincs hogy ez mennyire számít, mennyivel könnyebb így takarítani, vagy egyáltalán, finomabb-e így a rizs, de egy minőségi termék érzetét kelti.

Remélem a súrolószer nem teszi tönkre, mert a barna rizs rettentően beleragad.

Persze… az alapvető baj, az az volt, hogy ha nem “kínaira” van állítva, akkor nincs recept a barna rizshez.

Xiaomi rice cooker (C) wsj.com https://www.wsj.com/articles/BL-CJB-28971
Xiaomi rice cooker (C) wsj.com https://www.wsj.com/articles/BL-CJB-28971

Milyen recept, kérdezhetné bárki, tovább főzöd és kész… na, nem pont. Loptam hozzá képet, mivel kínaira állítva nekem nem jelenik meg (alighanem ehhez már lassú a kapcsolat a szerverrel).

Itt látható, hogy milyen recepteket szedtek ki belőle. Gyanúsan időtartamokat és hőfokokat tartalmaz (legalábbis remélem, hogy azok nem egyedi azonosítók), ami alapján a masina elkészíti az ételt. Mindenesetre nem tűnik olyan borzalmasan hermetikus tudománynak, amit nem lenne szabad Kínán kívül máshol terjeszteni. És ha majd lesz energiám, akkor teszek egy kísérletet a Home Assistant alá illesztéssel is. Vagy veszek egy buta rizsfőzőt, ami kétszer ennyibe kerül, de cserébe nem kell baszakodni vele, főzi a rizst és kész.

Szóval a lényeg… vállalható kényelmetlenséggel ugyan, de használható. Elég egyszer beállítani a barna rizs receptjét (legalábbis egyelőre elég volt egyszer), azt elteszi mint “kedvenc” receptet, és pikk-pakk ki lehet választani, és minimális erőfeszítéssel kb. tökéletes rizst főz mindig.

Illetve… és igen, itt jönne képbe a háromezer rizsfajta. Szóval… nem. Elég jó, vagy akár közel tökéletes rizs főz, ha épp olyat vesz az ember, ami passzol az egy – azaz egy – darab barna rizs recepthez. Úgy emlékszem a fehér rizshez is pont ennyi van. És nem, nem mindegy.

Minden bosszantó hiányossága ellenére nem bántam meg a vásárlást (ezért se küldtem vissza, illetve ezért se zúztam a kukába izomból). Ha egyszer összeimádkozta az ember, akkor egész jól használható. De aki nem akarja szopatni magát, az nézzen szét, hátha van hasonlóan jó ár/érték arányú, de kevésbé macerás termék, ami pont úgy tud finom rizst főzni, mint ez.

Pár dolog: nem, nem vagyok hülye, én is megtaláltam ezt (is), nem, nekem nincs olyan menüpontom, mindegy hogy kínaira van-e állítva az app, akár a nyelve akár a földrajzi helyzetét tekintve. A legtöbb “review” vagy “értékelés” abból áll, hogy felolvassák a katalógust. LOL.

Igen, most, hogy a kedvencek között van a barna rizs, megérne egy próbát áttenni itthonra. De ez – ugye – azzal jár, hogy dobja a rizsfőző beállításait, és nekem annyit nem ér, hogy aztán megint állítgassak be mindent. Mert mint említettem, ha a kínai szervereket használja, akkor eleve rém lassú, és nem is mindig működik.

Egyéb ötlet?