Mekk Elek, az ezermester

A Moszkva tér – régebben és manapság már Széll Kálmán tér – kétes hírnevét öregbíti, hogy Kolodko Mihálynak az ugrott be, hogy ide pont illene egy Mekk Elek szobor. Mert bizony vagy húsz éve még én is összefutottam ott azokkal a jóemberekkel, akik már hajnalban kiálltak oda munkát vállalni. Elvállaltak mindenfélét, rakodást, építőmunkát, ezt-azt.

Mondjuk nekem elsőnek az jutott az eszembe, hogy milyen kínos volt a téren felállított remek óratorony első pár hónapja.

Amúgy is szokása, hogy szobrocskákat tesz ide-oda, hát készített egyet. Hogy, hogy nem, a szobrocskának hamar lába kélt. Ez is megérne egy misét, így, Japánból visszatérve ez valahogy nagyon érthetetlen. Hacsak nem a hivatal részirül vonultak ki, eltávolítani az engedély nélkül elhelyezett műtárgyat. De mivel ehhez 3-4 ember többórás, szervezett munkájára van szükség, ezért azt valószínűleg észrevették volna a téren téblábolók. Nyilván ha valaki nem hivatalból, hanem öncélúlag távolítja el, akkor pár másodperc alatt megvan vele.

Bárhogy is, a az apró mester megint feltűnt, lehet haverkodni vele.