Gotham

Mint ahogy azt mindenki tudja, New York City szolgált Gotham (DC, Batman) mintájául. Mármint gondoltam én.

Ez valamennyire igaz is. Igaz, hogy Gotham régen jelentette NYC-t is. De eleve a képregények is képlékenyen kezelték a problémát, és a filmekben is volt ez mindeféleképp.

Mindegy, bárhogy is, volt legalább egy dolog, amit sehogy se értettem. Mégpedig hogy egy ilyen modern nagyvárosban hogy vannak ilyen sötét utcák, ahogy láthatatlanul sunyulhatnak az álnok rablók. Tuti kamu. Aztán kiderült, hogy úgy. Mármint úgy, hogy vannak. A közvilágítás meglehetősen… jelzésértékű. A város nagy részén tulajdonképpen bárhol, bármikor meglapulhat valaki a sötétben, úgy, hogy csak pár lépésnyire van a “külvilágtól”.

NYC

A másik dolog, hogy a város (NYC) nem épp tiszta. No nem konkrétan mocskos, csak amolyan… hát… nem egy Tókió. Nem annyira igénytelen mint Budapest, pl. emberszart nem láttam sehol se. Bár nincsenek kétségeim afelől, hogy ha kicsit jobban kerestem volna, akkor mindenképp találtam volna. De talán nem pont Manhattanben.

NYC

De a lényeg… ha az ember éjjel sétál New Yorkban, akkor nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy Gothamben érezze magát az ember. Ez az egyike azoknak a dolgoknak, amik hirtelen (új) értelmet kapnak, ha az ember meglátogatja a várost.

NYC

Mivel rémisztően hamar eltelt az útra szánt két hét, így csak egy nap jutott eszembe, hogy csináljak gothamos képeket. Ha kicsit készültem volna, akkor nyilván lehetett volna találóbbakat is készíteni1Máris van egy csomó ötletem, hogy honnét lehetne “igazi betmenes” képeket gyártani., így csak egy hosszabb séta alatt lőttem párat, amit igyekeztem úgy exponálni, hogy többé-kevésbé hitelesen adja vissza azt a hangulatot, látványt, ami épp előttem volt.

NYC/Gotham
+ 13

Az is igaz, hogy ez a környék (Chelsea) veszélyesebb mint Harlem… Már ha jól emlékszem hogy hol készültek a képek (a GPS is nagyjából ezt mutatja). Meg most hogy áttekertem a képeket a feliratokhoz, mindenfelé az van kiírva…

Összehasonlításképp így néz ki egy magyar nagyváros (Székesfehérvár):

Nem egy nappali fényár, de azért legalább pár méterre ellátni.

Mondjuk pár lépésnyire akad azért sötétebb utca is, szóval csak azon múlik hogy merre fordítom a kamerát. De azért még itt is jobb a helyzet mint Chelsea-ben volt.

Szegény lányt inkább behomályosítottam, nem volt türelmem megvárni míg kiér a képből. Szóval annyira azért nincs sötét.

Persze bőven lehetne csalni ide is, oda is, de pl. itt egy tecső videó:

Persze lehetne ilyet is választani:

Bár ennél belvárosibb része kevés van…

Ez viszont kb. 100% Gotham: