A víruskeresők mai helyzete

Röviden: nem sokat érnek.

Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján, a józan ész segít a legtöbbet.

Történt ugyanis, hogy teljesen meggondolatlan módon, konkrétan “úgyis régi ez a fájl, ha van benne valami gonosz dolog, akkor az már rég kiderült” felkiáltással kattintottam egy közelebbről meg nem nevezhető fájlra a gépemen. Igen, ez butaság, igen, mindenkinek azt mondom, hogy ilyet sose csináljon, de na, egyszer élünk.

Gyakorlatilag azonnal világossá vált, hogy nagyon rossz ötlet volt. Láttam ahogy megvillan egy .com kiterjesztésű valami, valami ablak felugrott, eltűnt, és “nem történt semmi”. Se riasztás a víruskeresőtől, se semmi. Semmi.

Gyanítottam, hogy azért nem ennyire megnyugtató a helyzet, így aztán azonnal leállítottam a gépet, és elkezdtem offline scannereket keresgélni. Olyat, amit el lehet indítani pendrive-ról, és akár mindenféle Internet nélkül is működik.

Van pár ilyen. Talán egyszer majd rászánom magam hogy végigpróbáljam, hogy melyik az, amit még le lehet tölteni, és el is indul, és tudja olvasni a bitlockerrel titkosított fájlrendszert is. A vége az lett, hogy kikapcsoltam a bitlockert, mert az élet rövid.

Aztán az lett, hogy a víruskereső nem talált semmit se1. Ettől azért nem lettem nyugodt, és amikor pár nappal-héttel később a semmiből elindult egy cryptominer, akkor már tuti lett amit sejtettem, hogy a dropper azért még vígan szaladgál a gépemen, és amikor csak lehet, akkor ügyeskedik is.

Figyelembe véve, hogy évtizedekig nem volt vírusom, mert azért viszonylag nem voltam felelőtlen, és amikor tényleg butaságot csináltam, akkor azonnal meg is fertőződött a gép, bátran meg merem erősíteni, hogy a józan észt nem pótolja semmi.

Szóval ne legyetek hülyék, ne kattintsatok nyilvánvalóan gyanús dolgokra, mert “úgyse lesz belőle baj”. Mert lesz.

Epilógus

Aztán persze az se szokatlan, hogy a buzgó víruskeresők teljesen ártalmatlan fájlokra is ráugranak, hogy na, ezbzitisten gonosz szerzet. Pedig nem is. Meg aztán ezt az adatbázist eladják más cégeknek, így hirtelen egy bolond százat csinál. Nem beszélve azokról, akik meg konkrétan lopkodják a szignatúrákat.

Egyelőre a Bitdefender ingyenes változata2 fut nálam, állítják, hogy ez aztán nem lassít semmit se. Meg hogy észre se lehet venni. Egyelőre igaznak tűnik, pláne ha kikapcsolja az ember hogy meg-meg szólítsa a legújabb és legjobb ajánlatokkal.

  1. Mármint persze, a régi-régi (10+) éves levelekben talált dolgokat, meg a Windows keygen/aktivátorra is nagyon fújt (igazság szerint azt se tudom miért őrizgetem még, de mindegy) ↩︎
  2. Nem csak azért, mert spúr vagyok, hanem főként mert nekem ne csináljon VPN-t, ne akarjon belenyúlni az online fizetésekbe (egyébként azt se szeretem, hogy már ez az ingyenes verzió is túl okos, pl. a lejárt certes oldalakat helyből blokkolja, léci ne), ne akarja optimalizálni a gépemet, törölni a szemetet róla meg egyáltalán: figyeljen a vírusokra, és ennyi ↩︎