Kezdem azzal, amivel maradéktalanul elégedett vagyok, aztán haladunk tovább.

A kijelző

3200×1800-as felbontás. Sajnos érintésérzékeny, ami többször hátrány mint előny. A fényes felület jót tesz a színeknek és a kontrasztnak, ezt elfogadom mint kompromisszumot. A keskeny káva (InfinityEdge) nagyon jól hangzik, látványnak se utolsó, viszont használat közben az ember keserűen konstatálja, hogy annyira azért nem volt jó ötlet, mert kinyitáskor – becsukáskor egyrészt jó eséllyel összemancsolja a kijelzőt, másrészt (mivel ugye érintésérzékeny) szintén jó eséllyel elviszi a fókuszt valahová.

De tény, hogy a 276 ppi az 276 ppi1. A látvány elég jó az 1920×1080 után, pláne az előző laptophoz képest (matt kijelző, félnyomorék felbontás, halott színek, nevetséges betekintési szög2) nagy élmény. Persze minden kis szösz, porszem azonnal meglátszik rajta. Ez ilyen.

Ide tartozik a széles zsanér, ami hasonlóan gyűjti az összes szöszt, porszemet, és mindent (is). És ha már itt tartunk, a laptop alján lévő csálé csavarok miatt nem ajánlott az OCD-seknek3.

A hang

Mármint nem a zaj, amit kibocsájt, hanem a hangszórók hangja. Nem tudom hogy a többi gyártó hol tart, de ez egészen meggyőzött. Eddig a mono hanghoz voltam szokva, így aztán nem csoda, hogy élmény a térhatású hang. Persze nem egy boombox, de alapvetően soha rosszabb ne legyen.

Az akkuidő

Nekem megfelel. Olyan 5-7 óra lehet a nálam szokásos használattal (cset, filmnézés, net), de otthon nem fáradtam azzal, hogy kipróbáljam mit bír. Elengedő, megfelelő.

Az általános sebesség

Dacára az (elvileg gyors) SSD-nek és a viszonylag fürge i7-es CPU-nak4, a mindennapi használat során azért nem tépi le a hajamat. Sőt, a Microsoft csodálatos backup megoldása képes 100%-ra kihajtani az SSD-t, (ez amúgy alighanem inkább az alkalmazást minősíti) amin azért felhúztam a szemöldökömet.

A fotófeldolgozás viszont kellemesen használható. Még emlékszem az előző laptoppal átélt élményekre, amikor egyrészt a memóriából futottam ki, másrészt maga a CPU volt szűk keresztmetszet. Persze, lehetne gyorsabb, de elég gördülékenyen használható. A videovágást nem próbáltam, már csak azért se, mert azzal nagyjából bármilyen gépet le lehet dönteni, szóval minek.

A wifi

Kezd alakulni a dolog. A wifi egy jottányival se jobb mint a korábbi, sőt, talán hektikusabban működik. Érthetetlen szokása, hogy ha a gyárban vagyok, akkor nem látja a telefon mobil hotspotját, ha az 5 GHz-re van állítva. Ha 2,4 GHz-re állítom a hotspotot, akkor látja. De ez inkább a Windows nyomora lesz.

A windows

Hát, az egyiptomiak egész addig vígan kacagnak a dögvészen, a sáskahadon vagy a vérré vált folyókon, amíg elkerülik a Windows 10-et. Annál nagyobb csapás még nem sújtotta az emberiséget. Hosszasan lehetne sorolni hogy miért agyrém egyrészt használni, másrészt üzemeltetni (pláne heterogén környezetben, bár nem tartom kizártnak, hogy a tisztán MS környezet még nagyobb szopás).

A kedvencem az, hogy amikor lecsukom a gépezetet hogy szundítson, akkor rövidke tétovázás után elkezd fújni mint egy nagyon szerencsétlen formájú hajszárító, és juszt se alszik el – mint egy kissé élénk gyermek. Ilyenkor az a megoldás, hogy kinyitom, a gyanúsnak ítélt alkalmazásokat bezárom, és reménykedem, hogy immáron hajlandó lesz kussolni.

Megható, hogy az elavult és felhasználóellenes drag and drop vagy tologatásos módszer helyett már egy sokkal letisztultabb, fejlettebb, előremutatóbb és felhasználóbarátabb módszerrel lehet például olyan lényegtelen dolgot beállítani, mint a wifi hálózatok kívánt prioritása: parancssorból!

A komplett gép lementésére a Microsoft megoldása a logikusan a file history alá került (illetve nem is oda, de onnét a legkönnyebb megtalálni). Szerencsére ez egy igen fejlett szoftver, csak NTFS-re hajlandó menteni (vagy hálózatra) és pendrive-ra nem. És ez azért van így, mert ez így a jó. Szerencsére ha az adott pendrive-ot megosztjuk és ugyanazon a gépen csatoljuk, akkor már lehet rá menteni.

Az, hogy a táskában felébred, mert csak, már említésre se méltó.

Szóval ha valaki arra az élményre vágyik, hogy egy olyan eszközt használjon, amit ha elővesz a táskából, akkor működik, ha elteszi a táskába, akkor nem robban fel, nem gyullad ki, nem merül le, akkor vegyen egy jegyzetfüzetet.

De ha egy tamagocsit akar, amit párhavonta másképp kell babusgatni, és amúgy meg folyamatosan szopatják,  vagy csak szimplán nincs más választása, az vegyen windows laptopot. Így, most utazás előtt nem sok kedvem van az Ubuntuval szenvedi (főként azzal, hogy a Geosetter helyett találjak valami egyenértékű linuxos appot, mert az nincs).

Egyelőre ennyi, meguntam tovább írni.

Ja nem… a fények…

Még valami… a billentyűzet háttérvilágítása nem is rossz, de a sokkal-sokkal egyszerűbb és nagyszerűbb ledes reflektor ami a ThinkPad-ben volt, az sokkal jobb volt.

Osztán… valamiért kitalálták, hogy milyen jó az, ha világít a töltőkábel vége. Hát marha jó, éjjel nem tudom mivel letakarni. Továbbá az laptop elején vagy egy elég széles csík, ami akkor világít, amikor tölt a jószág. Hurrá. Jelezhetné akár hogy alszik-e vagy nem, teker-e a disk (SSD) vagy sem – bár akkor lebukna a Microsoft Botnet hogy megint szemlézi a gépemet -, vagy egyszerűen lehetne jóval diszkrétebb, mert éjjel bevilágítja az egész szobát5. Tudom, nem kéne az ágy mellett tartanom, de részben azért is vettem, hogy az ágy mellett tarthassam.

Update, 2017-06-11, erre ébredtem:

Az event logban baromi sok bejegyzés a semmiről, illetve arról, hogy a gép újraindult és egy teljesen érthetetlen dátum. Meg találtam még valami Dell Data Vaultot, ami kínlódik. Nakurvanyád, mi vagy te… hát, senki se tudja. Azt tudják(?) hogy szar, és valaki azt állítja, hogy valakik dolgoznak rajta. De nyugodtan kapcsoljuk ki. Ha meg nem kell bekapcsolni, akkor miért volt eleve bekapcsolva? Annyira undorító, hogy a friss laptop eleve therbe van baszva a gyári szeméttel… őrület.

Érik az az ubuntu.

 1. Amit viszont a Windows nem tud kezelni, bámulatos összevisszaságban jelennek meg az elkúrt fontok, nevetséges.
 2. Nem az, a maga idejében elég komoly cucc volt, de az már „rég” volt.
 3. Vagy azoknak, akiket bosszant egy amúgy drága holmi igénytelensége.
 4. most már értem hogy miért melegszik, én azt hittem hogy 7Y75 van benne, és nem fért a fejembe, hogy azzal a hét wattal hogy bír ennyire fűteni.
 5. A ThinkPad ezen a téren sokkal gonoszabb volt, azon rút zöld fények ragyogtak, amiket viszont leragasztottam, majd leszedtem a ragasztást mert vékony volt, és névjegykártyából vágtam rá fedést, az már eleget tompított.

XPS13” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Azért engem a hang is erdekelne amit a hűtés ad ki normal es agresszív hasznalat mellett… Az en msi om folyamatosan fújtat es baromira idegesit…

 2. Normál használat mellett néma, ha nem párnán van 😀 Aluházas, ami annyból gáz, hogy könnyebben horpad, viszont azt hiszem hogy jobban disszipál mint a magnézium.

 3. Latod? Nem is ciripel!

  Nekem a gyumolcslaptop ciripelt. Na jo, azt mar nem hivhatjuk ciripelesnek. Kiderult, hogy valami el volt torve a szeleromujeben, a csere ota nem csinalja. Csinal mast.

 4. Ma reggeli élmény. Este lecsuktam (látszik is az event logban, hogy lid és tente), majd valamikor, valamiért nyekk. Bámulatos hogy hol tart már a tudomány.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.