Jó ideje keresem a lehetőséget (és végre akadt egy, ami majdnem jó :D), hogy eldicsekedjek a fotelnyomozói képességeimmel. Az egyik FB csoportba érkezett az alábbi post:

„Kedves Tagok!
Egy kis segítségre lenne szükségem a csatolt fényképpel kapcsolatosan.
Ez a szobor egy családjogi bíróság előtt áll, de nem tudom, hogy melyik családjogi bíróság előtt és ki az alkotó, mi a szobor címe.
Előre is megköszönném a segítséget mindenkinek, aki segít. 🙂
Fruzsina”

Szobor valahol. Vadász Fruzsina képe.

Szobor valahol. Vadász Fruzsina képe.

Az első öt perc sikertelenségén felháborodva komolyabb kutatásba kezdtem:

„Nos, a szobor a kyotói családjogi bíróság előtt (mellett) áll.  A szövegből egy mukkot se értek (家庭に光を 少年に愛を), de ha jól vettem ki a dolgokat, akkor a bíróság(?) jelmondata. Már ha nem tévedek orbitálisat. Van hozzá valami történet is, a fenti szövegre keresve elég sok dolog előkerül, amiből szintén nem értek egy betűt se, és inkább nem égetem magam.

ameblo.jp/futaba-law/entry-10502767515.html

npopao.exblog.jp/24512022/

Ezen a képen több részlet is kivehető:
Sajnos a japáni cseten még alszanak szegények, hiába kínoztam őket a kérdéseimmel. Viszont nálam rosszabbul kevesen olvassák a kanjit (is), szóval hátha tud valaki ezek alapján segíteni.”

Éreztem hogy ez kevés, így délután folytattam a keresést:

„Tovább kutakodva azt találtam, hogy az alkotó valószínűleg 山本恪二 szan (Yamamoto Tsutomu (ni?), ehh, reménytelen, van pár átirat). Ez a wikipédia cikk szól róla: ja.wikipedia.org/wiki/%E5%B1%B1%E6%9C%AC%E6%81%AA%E4%BA%8C Illetve itt keresve a nevére megtalálható a kép a szoborról: www5f.biglobe.ne.jp/~kfrkd/gallery/akanemokuji/akanemokuji%2003gou/akane3mokuji.htm Illetve szintén a nevére keresve a google képkeresője is feldob a fenti szoborhoz hasonló témájú és jellegű alkotásokat, szóval én olyan 95%-ra teszem, hogy ő készítette.
Itt már végképp elakadtam, a fordításokra én alkalmatlan vagyok.
A wikipédiában szerepel a neve hiraganával is, abból az jön ki, hogy Jamamoto Kakuji. Ezt még viszonylag el tudom olvasni”

Ez több dolog miatt is érdekes. Egyrészt még én se számítottam arra, hogy ennyi információ alapján ki lehet deríteni a szobor adatait. Másrészt, visszatérve az óvodai jelhez, ami az esetemben: „létra: szellemileg nyitott, érdeklődő, kitartó, nehezen fogadja a támogatást, pedig fontos számára az elismerés, de keményen meg is dolgozik érte”.

Én úgy érzem hogy találó.