Mivel újabb utat tervezgetek, ezért elkezdtem felmérni a lehetőségeket, meg hogy merre van az előre. Eddig az volt az egyik szívfájdalmam, hogy ha sikerült elkapnom egy amúgy még egész szerencsés pillanatot, akkor az elkészült kép technikailag – műszakilag minimum kissé megkérdőjelezhető volt. Például ezen a képen, itt oldalt, a háttérben lévő, borzasztóan túlexponált hölgy. Oké, vakító napsütés, hófehér ruha, nincs az a technika, ami ezt kibírta volna. Vagy a nagy fehér madarat a tócsa közepén.

De elég sokat szenvedtem az éjszakai képekkel is, vagy akkor, amikor egyszerűen csak szép volt az idő.

Az is igaz, hogy az időjárás se mindig kedvez(ett) a csodálatos képek elkészítésének, és hogy úgy általában bőven elég volt a masina, de az is igaz, hogy eleve kerültem az olyan helyzeteket, amikről tudtam, hogy helyből esélytelen rendes képet készítenem.

Száz szónak is egy a vége, úgy döntöttem, hogy na, most viszek magammal egy jobb masinát, és nem csak szájtáti turista leszek. A Yodobashi most 1 úgyis olcsón (hehe) adja épp az X-T2-tőt, amihez lehet kapni markolatot, így három akku is belefér (nagyjából ezer kép, ezzel már neki merek indulni egy napnak), meg egyáltalán elég jó kis masina.

De van egy dolog amit megszerettem, és nem akarok lemondani róla, és ez pedig a geotagging.

Mivel alapvetően azért csak téblábolni megyek, mindenféle eszeveszetten komoly terv nélkül, ezért elég sok olyan kép lesz, hogy „nédeérdekes, katt, csá”, és nem fogok perceket – pláne nem órákat – ügyeskedni egy-egy képpel, így nem lesz kedvem, időm, ilyesmi még azzal is vacakolni, hogy a telefonnal lőjek egy képet, amiből később ki lehet szedni a koordinátákat.

Sajnos a vázban nincs beépített GPS, hanem a telefont használja. Ám a működése… nevezzük sajátosnak, bár az is lehet, hogy azóta már működik.

Persze használhatunk más megoldást is, adja magát, hogy az ember a telefont használja trackernek. Ennek a hátránya, hogy folyamatosan eszi az akkut (viszont az amúgy is megesik, lévén hogy viszonylag sokat használja az ember a térképet). Mivel a Locus-hoz van japán térkép (is), és tud trekkelni is, logikus, hogy használjuk erre. Nyilván nem kéne arra hagyatkozni, hogy eszembe jut-e elindítani a követést amikor elindulok valahová, ezért nosza, ott a Tasker. A Tasker viszont állati nehezen veszi észre (jó 10-20 perc után) ha elhagyom a wifit, és érdemben arra lehet rászögelni a helymeghatározást. Plusz a telefon alapvetően nem is nagyon jó erre, mert ha a táskában van, akkor nem hallom ha véletlenül csörög (és ha csörög, akkor fontos a hívás), ha meg a zsebemben, akkor viszont pontatlan a helymeghatározás.

Oké, legyen, vesz az ember külön loggert, amit ráköt a táskájára, amit úgyis mindig visz magával. Millió fajta logger van, van olyan is, ami nem is annyira hitvány, cserébe nem kicsi és nem könnyű. És plusz egy bigyó, amit hurcolni kell, tölteni kell. Míg a buta kis ultrazoom minden képbe automatikusan belepötyögi az aktuális koordinátákat (már ha szagot fog, de az általában azért megy neki).

Egyre kevesebb kedvem van az új fényképezőgéphez.

 1. Mire kiérek már úgyse lesz olcsó, és/vagy megjelenik az X-T3, vagy X-T2 MkII.

Geotagging, micsoda elvárások…” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Jaja, láttam ezeket, nézegettem. Ekkor éreztem a feszülést a tarkómon, hogy még egy limlomot cipeljek… mert már volt nálam, és vagy le volt merülve, vagy a szálláson felejtettem, vagy nálam volt, és be se volt kapcsolva. Vagy nálam volt és be is volt kapcsolva, de ez százalékosan elég kevés volt, plusz nem mindig sikerült jól összezipzározni a GPS és a fényképezőgép óráját.

 2. Az M-241-en van kijelző, ami tudja a GPS szerinti időt mutatni (photomappingnál egyszerűen le szoktuk fotózni a telefonon-akármin a GPS szerinti időt és az alapján már könnyű összelőni a kettőt (Geosetter FTW)).

 3. Korábban sem szerette szerintem, csak a userek letojták (2009 áprilisi az aktuális manual a fedele szerint — bár akkor meg miért írják bele, hogy mennyit bír :D):

 4. Namost ez beleütötte a szöget a fejembe. Kétnaponta töltöm, és tegnap már elég fonnyadt volt az akku, lehet hogy ezért is ijesztett meg a délutánra 15%-ra ereszkedett mana. De most reggel 100%-on indítottam el, kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a vége.
  Egyelőre 87%, ami nem jó jel.

 5. Lehet állítani a track paramétereit. Ha mindjuk csak másfél-kétpercenként tesz le pöttyöt, akkor egészen csekény erőforrással elvan, Na meg ppersze screen off, de az gondolom eddig is úgy volt.

 6. Gyaloglósra van állítva, ilyenkor ügyeskedik valamit, hogy ha nem mocorgok, akkor kevesebb pöttyöt tesz. Persze lehet hogy attól még másodpercenként vesz mintát. Az a baaaj, hogy nem tudom állítani, hogy melyik profilt indítsa a tasker. Alighanem az elsőt fogja indítani. Persze azt is átállíthatom, de egyelőre nem akartam szétkotorni. No mindegy, ki fogom majd tapasztalni. Fotózáskor nem feltétlen muszáj a másodpercenkénti mintavétel, de azért jó lenne, ha épp képet csinálok, az ott lenne, ahol, és nem ott, ahol nem. Ennyiből jó lenne egy buta tracker, bekapcsolom és megy. Ilyenem van, de azon nincs kijelző, és így hamar elment a kedvem az időszinkron megtalálásától. A szép, kijelzősek viszont meg olyanok, hogy nyomkolászni kell, hogy trekkeljen, és akkor már akár a telefont is használhatom, ha.
  Szóval még tapasztalatokat kell gyűjtenem.

 7. Gyaloglósra van állítva, ilyenkor ügyeskedik valamit, hogy ha nem mocorgok, akkor kevesebb pöttyöt tesz. Persze lehet hogy attól még másodpercenként vesz mintát. Az a baaaj, hogy nem tudom állítani, hogy melyik profilt indítsa a tasker. Alighanem az elsőt fogja indítani. Persze azt is átállíthatom, de egyelőre nem akartam szétkotorni. No mindegy, ki fogom majd tapasztalni. Fotózáskor nem feltétlen muszáj a másodpercenkénti mintavétel, de azért jó lenne, ha épp képet csinálok, az ott lenne, ahol, és nem ott, ahol nem. Ennyiből jó lenne egy buta tracker, bekapcsolom és megy. Ilyenem van, de azon nincs kijelző, és így hamar elment a kedvem az időszinkron megtalálásától. A szép, kijelzősek viszont meg olyanok, hogy nyomkolászni kell, hogy trekkeljen, és akkor már akár a telefont is használhatom, ha.
  Szóval még tapasztalatokat kell gyűjtenem.

 8. Szóval újratervezés, kibír egy napot, bár jól tetten érhető hogy mikor motyog magában és mikor szendereg. Nem is maga az app eszik sokat, hanem hogy a telefon nem tud lemenni alfába, és pörgeti a proci(ka)t, pedig nem is kéne.

 9. Gyula Hajdu Az a Locus az pro, vagy free? Csak mert a free az huzigálja a reklámokat magára és az azért ront eléggé a teljesítményen. Amúgy meg ha már így nagyon neccesnek érzed, akkor vigyél magaddal egy powerbankot.

 10. Powerbank mindenképp lesz, mert az alighanem fog kelleni a mobilnethez is. Most még azt próbálom ki a mai napon, hogy ha a tasker is fut (tegnap kézzel indítottam), akkor mennyiben más a helyzet. Így most nem annyira elszomorító a dolog, pláne ha a Takser se kavar be, mert az meg szépen lekapcsolja úgyis a cuccot amikor hazaérek.

  Szóval egyelőre kísérletezek még hogy merre van az előre 😀

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.