HKCL Central Library interior bookcases

HKCL Central Library interior bookcases – (CC) Woomiusee

Valamikor dolgoztam könyvtárban is. Még ott történt, hogy betéved egy csini1 lányka, és kért egy könyvet az egyik könyvtárostól. Már nem tudom hogy mi volt az, a Rómeó és Júlia, a Micimackó vagy a Cyrano, de nem is ez a lényeg2. A könyvtáros meggyőző magabiztossággal, egy fél lépést téve hátra, nagyjából oda se nézve levette a könyvet a polcról, a lányka kezébe nyomta, majd elporzott. A tündibündike szemlátomást csalódottan forgatta a könyvet, nagyjából olyan arckifejezéssel, mintha egy frissen elhullott kakukkot tartana a kezében. Csekély érdeklődéssel, leginkább inkább undorral.

Teljesen önzetlen szándéktól vezérelve közelebb óvakodtam, hogy megtudakoljam, hogy mégis, miben segíthetnék neki. Ha jól emlékszem, akkor valami olyasmit válaszolt hogy nem jó könyvet kapott, mert neki a Rómeó és Júlia kellene (vagy a Micimackó, vagy a Cyrano, vagy valami más, de nem is ez a lényeg). Némiképp értetlenül mutattam a kezében tartott könyvre, aminek a címe csalhatatlanul bizonyította, hogy bizony Ő a vágyott művet kapta meg.

– Nem, nem, nekem olyan kell, amiben az van leírva, hogy miről szól a könyv! – válaszolta.

Ekkor nagyot csalódtam a cukimuki lányokban úgy általában (és nem ez volt az utolsó csalódás). Éreztem az azóta már jól megismert feszülést a tarkóm tájékán, ami a biztos jele annak, hogy kezdek igen ingerült lenni. Talán ennek is köszönhető, hogy tisztán emlékszem a válaszomra:

– Olvasd el a könyvet, az sokat segíthet!

Ez a történet rémlett fel bennem a mostani Facebook csoportokat olvasgatva. Az emberek úgy viselkednek, mint az, aki egy könyvtár közepén állva, csukott szemmel ordibál, a legjobb lecsó receptjét követelve. Nem olvasnak utána a recepteknek, mert az fárasztó, és valószínűleg fel sem fogják, hogy eleve a „legjobb” mint olyan, igen nehezen megfogható valami.


Végeztem amúgy egy nem reprezentatív felmérést. A Nosalty oldalán 403, az Apróséfen 33, míg a Mindmegettén 1420 recept található a „lecsó”-ra keresve. Igaz ez az utóbbi esetén olyat is felhoz hogy lecsós csirketokány, juhtúrós puliszkával, ami már kissé talán kilóg a sorból.


Részemről sose voltam híve a lexikális tudás végtelen halmozásának. Bár Verne valamelyik könyvében ugye a professzor úgy mér meg valamit, hogy tudja az egyes pénzérmék szabványos méretét és súlyát, és Holmes is (akár a Doyle féle, akár a mostani brit vagy amerikai Holmes) sokszor veszi hasznát annak a sok-sok kósza információnak, amit az évek során elpakolt a fejébe. De ők amúgy se normálisak. Viszont ahhoz, hogy az ember akár a könyvtárat, akár a google-t használni tudja3 kell némi tudás. De nekem úgy tűnik, hogy az emberek többsége funkcionális analfabéta, hiába ismeri a betűket, nem veszi hasznát ennek a képességének.

Glory holeDe persze nem is akarnak olvasgatni. Azonnali választ akarnak, gondolkodás nélkül, mert megszokták, hogy megmondják nekik, mi lesz a legjobb. (V.ö. „A kételkedés hatalma„.) El is várják, hiszen nekik az jár4.

Érthető, hisz ehhez nekik nem kell tenni semmit, mégis boldogok. Olyanok, mint akik a glory hole-ba járnak, bedugják a fütyijüket, jól leszopják őket, és azt hiszik, hogy most milyen nagy csődörök és milyen jót szexeltek. És persze a csajnak (persze, csaj, hehe) is jó volt.

A valóság viszont egészen más.

  1. Felteszem csini volt, mert nem bújtam el a kutatószobába, mint az amúgy néha megesett.
  2. Annyiból érdekes, hogy az még rémlik, hogy egy általam is nagyra becsült könyvről volt szó.
  3. Különösen hogy ami az interneten megtalálható, az mind olyan dolog, hogy jobb erős kritikával szemlélni.
  4. Legalábbis gondolom ezért várják el.

A legjobb lecsó receptje” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Mert nem jársz jappánba 🙂 Tulajdonképp állatira élvezem hogy reggel felkelek, elmegyek ramenért, körbenézek… bakker, szar az idő, és haza megyek aludni 😀 Ha meg szép, akkor uccu a shinkansen, és majd lesz valami 😀

  2. Gyanítom, hogy ebben egészen addig nem is lesz változás, amíg pl. egy kerületi csoportban a küllemhibamentes hölgyállomány képviselői a „Medigg lessz ma teszkó?” kérdésre 3 percen belül érkező minimum 25 egzakt válaszból válogathatnak, melyeket olyanok adtak, akik azt képzelik, hogy egy gyorsan beírt „nyócig”-ért cserébe azonnali szexuális megnyugtatást kapnak az illetőtől, vagy egy másik hasonlótól, akinek ez a komment szintén segített. Nincs ez jól. 🙁

  3. Gondolkoztam azon, hogy megértő leszek, és elfogadom, hogy a népek a FB csoportokat csetként használják. Meg úgy egyáltalán a FB-ot is. (Mellékszál, de idegbajt kapok, amikor felugrik a FB ablak, hogy „szia”, és nem történik semmi. Kezdem érteni azokat, akik kikapcsolják a FB csetet.) Szóval sokkal kevésbé kötött módon, nekik ez tényleg olyan már mint egy beszélgetés, ahová a kósza gondolatokat bedobálják. De épp tegnap zokogtam, amikor az egyik srác magyar nyelvű leírást keresett a Magic Lantern-hez. Húsz perc után linkeltem neki a google keresést, aminek a legyártása talán ha tíz másodperc volt. Neki viszont az tűnt egyszerűbbnek, ha megkérdezi a fácsén. Ugyanaz kellett volna a google-ba is beírni, talán szóról-szóra ugyanazt. Szóval vagy a beszélgetéshez vannak szokva vagy tényleg arra várnak, hogy majd valaki kiveri nekik.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.