Megint az van, hogy ha valamit el akarok intézni – például bérletet akarok venni -, akkor bizony komolyan fel kell készülni. Mivel már hónapok óta szopatom magam azzal hogy BKV bérletet vásárolok, ezért lassan kezdtem gyanút fogni, hogy valami nincs rendjén.

Eleinte még normálisnak gondoltam hogy csak öt-hat automata végigpróbálása után tudok bérletet venni (pláne húszezressel), ezért beütöttem a google-ba, hogy „bkk automata 2000”.

Nyilván mindenkinek más és más eredmény születik majd (v.ö.: filter bubble), de nekem ezek voltak az első találatok:

www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__tomegkozlekedes__5128803-a-bkv-jegy-automata-elfogad-20000-forintost

www.bkk.hu/automata/jegyek-berletek/

iho.hu/hir/automata-helyett-zacsko-140618

itcafe.hu/tema/re_az_uj_automatakrol_kerdeztuk_a_bkk-t/hsz_1-50.html

Pár keresetlen szó a budapesti bérletvásárlásról

Az látszik, hogy nem ismeretlen a probléma, és hogy akár még magyarázata is lehet, nevezetesen hogy nem ad vissza, csak maximum ötezer forintos értékben. Bár ugye a BKK 2014-ben ezt írta: „…a fenti szabályon a közeljövőben tervezünk enyhíteni, azaz hamarosan nagyobb címletekkel is lehet majd fizetni akár kisebb végösszegű vásárlás esetén is…”. Ez egyelőre nem sikerült, így ha a közel 10000 forintos bérletet 20000 forintos bankjeggyel szeretném  (faszt szeretném, de muszáj, és nincs nálam kisebb címlet) megvásárolni, akkor bizony az nem fog menni.

Az, hogy miért van – ha tényleg van – ez a limit, az rejtély. Az kamu, hogy azért, mert eltömítik a kiadónyílást, az ellen már van megoldás. Persze az egész szánalmas hercehurca elkerülhető lett volna, ha olyanok programozták (vagy tervezték) volna az automatát, akik már láttak ilyet. Mert azok nyilván ismerik ez a több évtizedes trükköt.

Persze a birka nép ilyenkor morog hogy miért hisztizek, mennyek (sic!) el felváltani valahová. Ez nagyon bölcs tanácsnak hangzik, egy hónappal ezelőtt pont ezt csináltam (volna). Eleve vittem magammal a csekkeket, így ha nem tudok venni bérletet (nem tudtam), akkor bemegyek a postára, befizetem a csekkeket, felváltom a húszezrest (próbáltam boltban is, de reggel még nem tudták felváltani), és minden csodás lesz. A postán a hölgy közölte, hogy pénzt Ő nem vált fel, menjek a főpénztárba, csak ott lehet. Szerencsére a mögöttem álló megszánt, és felváltotta a pénzemet. Ennyit arról, hogy váltsam fel valahol.

Oké, fizess bankkártyával. Fizetnék, de az én bankkártyám csak online vásárláshoz jó. És csak annyi pénz van rajta, amennyit épp ráteszek. És ez nekem így jó1.

Szóval visszatérve a saját nyomoromhoz, és a mai vidám bérletvásárláshoz, ez úgy volt, hogy az egy hónappal ezelőttihez hasonlóan, most sem tudtam bérletet venni. Az okát még nem tudom, lehet hogy vak vagyok, vagy nem tudok valamit, ami mindenki más számára nyilvánvaló. De míg legutoljára úgy jártam, hogy a Blaháig sétálva, az emberi erővel működtett pénztárban tudtam bérletet venni, addig most azzal kellett szembesülnöm, hogy csak az automata működik, pénztár van, pénztáros nincs. És később se volt. Oké, lehet hogy épp csak öt percre szalad el a dolgát végezni, de kérem, akkor basszon már ki egy táblát, hogy „rögtön jövök”. Vagy egy másikat, hogy „inkább menj haza”. Vagy valami.

Ekkor a bennem izzó vitriol átváltott rémületbe. Bakker, itt állok reggel, a város közepén. Felváltani a pénzt némiképp esélytelen, bérletet venni nem tudok, és már kint kéne lennem a gyárban. Vehetek jegyet, és akkor legalább az Őrsig kijutok. Igen ám, de a Blahán olyan sor tömörödött az automata előtt, (és nem tudtam eldönteni hogy ki a zsebmetsző, ki a kéregető és ki aki jegyet akar venni) hogy inkább elsétáltam a Keletihez. Ugyanis a remek automaták képernyőin gépelni igen borzasztó élmény, ordító parallaxishiba van a képernyőn, illetve fura dolgok, amikről nem mindig tudom eldönteni hogy rászáradt sör, gyrosszósz vagy emberi váladék. Szóval inkább elsétáltam (illetve akkor már szaporáztam, mert elfogyott a testmozgásra szánt idő) a Keletiig. Na, ott az ügyfélszolgálaton az ajtón kívül állt a sor épp, ezért úgy éreztem hogy a faszomsefog sorba állni még ott is. Az ajtó melletti automata előtt dettó, de szerencsére a „négyesmetró” automatái előtt senki se tipródott. Így 350 forintért megvettem a sértően drága jegyet – ne feledjük, ez csak azért kell, hogy ne kelljen bliccelnem vagy tovább szenvednem a húszezressel – és kijutottam a gyárba. Igaz bérletet még nem vettem, de legalább esélyem lesz a nap folyamán felváltani a bankjegyet.

350 forint, plusz a szopás

350 forint, plusz a szopás

Félreértés ne essék, nem az az elsődleges problémám, hogy nem tudok a húszezresel vásárolni. Az is probléma, mert még mindig nagyon sok helyen pofákat vágnak, és azonnal a „kisebb nincs?” kérdés jön (aztán kiderül hogy mégis van váltópénz, csak a fasztudja miért, derogál neki váltani vagy nem tudom), de ez az ország (illetve nem, az országban élő droidok, sajnos túl sok van) ilyen, itthon ez még probléma. Talán majd egyszer nem lesz átok a „nagy pénz”. Az igazi problémám az az, hogy gyakorlatilag nulla az információ, tájékoztatás. Bár most, hogy kerestem, megtaláltam az oktatófilmet, ahol kiderül, hogy csak nagy összeg esetén ad vissza nagy pénzből az automata. Ezek szerint a 9500 forint nem elég nagy összeg, és 2014 óta nem sikerült még megoldani, hogy visszaadjon a nyomorék automata, bár tervezték. Tervezik. Vagy mi. De nem is ez a lényeg. Mondják meg, hogy kedves utas, lófaszt fogsz te húszezressel venni, nem bérletet. Úgyis megoldod valahogy, mert utaznod kell, nem? Na látod, nincs itt semmi látnivaló.

Hehe, véletlen találat: urbanista.blog.hu/2014/07/01/a_japan_neni_jobb_fej_volt_mint_a_bkv

Most, hogy célzottan kerestem se találtam meg, hogy mennyiért kellene vásárolnom hogy fizethessek nagy címlettel (egy hónap előtt végső kétségbeesésemben megpróbáltam többhavi bérletet venni, az se ment), és ez így kurrvára nem jó. Bár biztosan ki van hirdetve valahol.

Adalék a történethez, hogy most alighanem az alacsony összegért vásárlás esetébe futottam bele, mert eddig úgy volt, hogy fizethettem volna, és az automata csak akkor húzta át a húszezres ikont (sátáni gépkacajjal), amikor betuszkoltam a bankjegyet. Ami mondjuk egy fokkal frusztrálóbb, pláne mikor a Blahán próbál az ember vásárolni, a nyáladzó és bűzös csövesek osztatlan figyelmétől övezve.

A tanulság? Semmi se garantálja, hogy a tízezres bankjegyből vissza tud adni az automata (egy hónap múlva kiderül). A legjobb járható út az az, ha az ember pontos összeggel érkezik, és emellett még van nála gyűjtőjegy is. És nem árt ha szeret sétálni, vagy napokkal korábban nekiáll a jegyvásárlásnak.

A mai „bérlettúra”:

Az ügyfélszolgálat válaszol

Minden várakozásom ellenére (ami egy hétig tartott kb.) tényleg használható válasz adtak. A lényeg:

„Automatáink az összes érvényben lévő fizetőeszközt elfogadják, de Ügyfeleink védelme érdekében állítottuk be az alábbi visszaadási szabályt:

 • 10 000 Ft-os címlettel csak akkor tudnak fizetni, ha a megvásárolni kívánt díjtermék(ek) értéke 5005 forint vagy magasabb összegű;
 • 20 000 Ft-os címlettel csak akkor tudnak fizetni, ha a megvásárolni kívánt díjtermék(ek) értéke 15 005 forint vagy magasabb összegű;
 • az automaták egy vásárlási folyamat során legfeljebb 35 darab érmét és 15 darab bankjegyet tudnak elfogadni.

Tájékoztatásul jelezzük, hogy a bankjegyelfogadó rendszert a MNB hitelesítette és tesztelte, a teszten minden előírásnak megfelelt.

Automatáink visszaadási és bankjegy elfogadási szabályairól honlapunkon található Üzletszabályzatunkban bővebben olvashat: www.bkk.hu/apps/docs/kozerdeku/20141007.pdf.”

Bár a .pdf ellentmond az üszinek, mert ha teszemazt 5100 forintért vágyom vásárolni, akkor az e-mail szerint fizethetek 10,000-essel, a szabályzat szerint nem. A lényegen persze nem változtat, hoztak egy nagyszerű szabályt, ami megvédi az Ügyfelet, ám a bérletvásárlást meg megnehezíti. Így legalább biztonságosan lehet nem venni bérletet.

BKK - automatás fizetési szabályok

BKK – automatás fizetési szabályok

Az legalább most már tuti, hogy húszezressel nem lehet megvenni egy (havi) bérletet. Esetleg kettőt lehet. Kéthavi nincs, csak negyedéves, az meg 28,000. Amit ha húszezressel fizetek, akkor 12k-t dob vissza az automata2, nesze neked védelem, höhö.

 1. Azért na, Magyarországon fizetnék, érvényes magyar fizetőeszközzel, automatánál, ahol pontosan, darabszámra lehet követni hogy mennyi pénz van benne. És nem, nem technikai a probléma, még talán nem is az, hogy ritkán töltik fel az automatát (ami ugye könnyen visszaad bármilyen címlettel, mert egy gép, nem kell gondolkoznia, erőltetni az agyát a kivonás rettenetesen összetett műveletével), hanem nem tudom.
 2. Mármint…. remélhetőleg.

A mai bérletvásárlás tanulságai” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A honi helyzetet ismerve azért keveseknek van olyan problémája, hogy „jajj, bérletet kell venni és csak húszezres van nálam már megint” (mert ha annyi húszezrese van, akkor nem BKK-val jár pl.). 🙂 A jegyautomatáknál AFAIK az a probléma, hogy a bevett bankjegyeket nem tölti vissza, így a visszaadáshoz csak korlátozott mennyiségű készpénz van benne, és egész egyszerűen nincs meg az infrastruktúra ahhoz, hogy folyamatosan töltsék (illetve pénz nincs rá). Amúgy meg szerezz már egy kártyát. 🙂

 2. Én is erre jutottam, márminthogy kétgyomrú az automata. Kártyám van, de ilyenre nem fogom használni.
  És alapvetően nem az a baj, hogy csak húszezres van nálam, hanem hogy nem tegnap vettem a bérlelet, mert délután fel tudtam volna váltani sok helyen. Reggel meg néztem, hogy bakker, tegnap elfizettem az „aprót”, nincs elég a bérletre, muszáj a „nagy pénzzel” küzdeni. És az van, hogy ha nem 19000 forintot veszek fel az automatából, akkor jó eséllyel 20000-est fog adni. És bármit is csinál az ember, előbb-utóbb beleszalad a szaros lepedőbe, hogy ott a bankó, de mint a rühes kutyára, úgy néznek, ha fizetnék vele.

 3. Három és fél óra kellett a BKK automata rendszerének hogy feldolgozza a kérdésemet és megválaszolja hogy majd egyszer válaszolnak.

 4. Amúgy meg ja, a Blahán elő se mertem venni a húszezrest, így hóvégén lehet hogy megkéseltek volna érte. De ez nekem nem jó érzés.

 5. Pont tegnap reggel jártam ugyanígy a Kossuth-téren…úgyhogy nem egyedi eset.

 6. A következő automata lefagyott félúton. A harmadikból már tudtam bérletet venni. Megy ez.

 7. Sőt, most nézem, hogy az se jó ha van ötezresem, kétezresem (kettő), meg egy ötszázasom. Gyanús az az ember aki ilyen sok pénzzel mászkál.

 8. Na most már aztán én is csatlakozom a „Monnyonleazautomata” mozgalomhoz. Hasonlóan kalandosan nem vettem bérletet.

 9. „20 000 Ft-os címlettel csak akkor tudnak fizetni, ha a megvásárolni kívánt díjtermék(ek) értéke 15 005 forint vagy magasabb összegű”

 10. Ja igen, ez amúgy kicsit homályos, mert a szabályzatban viszont 16001 forint a limit 😀 De a lényegen nem változtat.

 11. Amúgy teljesen véletlenül találtam meg a Ferenciek terén a BKK pont irodát, ami már 5:30-kor kinyit: www.bkk.hu/pontkereso/ Ott elvileg több esély van a fizetésre. Hátha neked is útba esik valamelyik.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.