Személyesen ÖnnekAnno, amikor „olcsó” volt a taxi… illetve nem, tényleg olcsó volt, akkor elég sokat taxiztam. A dolog rém egyszerű, megsaccoltam, hogy nekem egy autó fenntartása kb. 30,000 forint lenne havonta. Persze van olyan autó ami feléből – harmadából kijön, és van olyan is, ami tízszer ennyiből se, de alapvetően nem ez a lényeg. Belőttem egy összeget, amit ha nem taxizok el (akár beleszámolva a BKV bérletet is), olcsóbb néha taxit hívnom, mint autót fenntartani.

Aztán jöttek a szép, sárga taxik, és a 450 forintos kiállási, és 280 forintos kilométerdíj (a 300 és 180 helyett), és elment tőle a kedvem. Néha – muszájból – kocsit hívok (szerencsére van taxirendelő app), és beszélgetek a taxisokkal. Durván visszaesett az utaslétszám, mondják ők. Viszont nincs félvak – félsüket, ordítozó, agg taxisofőr, a címet általában elsőre megtalálják1, és nem harmadikra, valamint olyannal is csak talán egyszer találkoztam azóta, aki még a GPS-t se ismerte. Igaz, most tizedannyit se taxizom mint korábban. Én végül is olcsóbbra jöttem ki.

Nem szűntek meg viszont a hiénák, noha elvileg már nem is létezhetnének, és vannak (korábban is voltak?) olyan arcok éjszaka a szórakozóhelyek előtt – fura módon mind egy bizonyos taxitársaság logójával -, hogy nem mertünk beszállni a kocsiba.

Az Uberre nem fogok átszokni. Öööö… a faszt, megnéztem az árakat, számolgattam, lehet hogy mégis. Ha épp nincs kocsi (amikor én utazom, akkor általában nincs), akkor marad a taxi. Vagy ha sietek. Lazulásból meg már nem taxizom, mert ahhoz drága.

  1. Igaz, újabban kizárólag alkalmazással hívok taxit, nem telefonon, és az meg tudja, hogy pontosan hol vagyok épp.

Taxis, blokád, Uber” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. „..lehetővé teszi a felhasználóinak, hogy a partnercégek adatbázisaihoz is hozzáférjenek az alkalmazáson belül, így tehát mondjuk Didi Kuaidivel is lehetne majd Olás sofőrt hívni, ha mindkét app működik a városban.” Ez kéne a taxisoknak is. Bele is írtam, de kitöröltem, mert már kóstolgatom a whisky-t, és kissé szétszaladtak a gondolataim, hihi.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.