Először is, úgy néz ki, hogy sikerült megtalálni a megfelelő WordPress — Facebook összeköttetést. Két vágyam volt, az egyik az az, hogy a blogra írt postok automatikusan megjelenjenek a Facebbok-on, a másik pedig hogy a Facebook hozzászólások ide is átkerüljenek. Sajnos az eredetileg használt plugin egyszerűen eltűnt, és az alternatívák eléggé elkeserítőek voltak. De talán meglett az igazi.Small piece of a zotero page

A másik, hogy balga fejjel próbáltam hivatkozásokat, bibliográfiát gyártani1, lehetőleg igényeset. Alapvetően kétféle megoldás létezik, az egyik a több éve nem fejlesztett és primitív, a másik pedig a naprakész, ám kissé nagyágyú plugin. Ez utóbbiból választottam (természetesen) a Zotpress-t ám ez sajnos fizetős, bár ingyen is használható 300M helyfoglalásig. Egyelőre csak linktárnak használom, amúgy is ez volt az eredeti cél, de csilliószor többet tud, mivel eredetileg akadémiai környezetbe szánták, komplett publikációs adatbázisnak. Remélem a 300M-ba el fog férni a linkgyűjtemény, úgy látom, hogy leginkább a csatolt dokumentumok foglalják a helyet, nem maga az adat (nahát).

Szintén hihetetlen, de egy olyan plugint se találtam, ami nekem tetszően kezelné a lábjegyzeteket. Pedig nem nagyok az elvárásaim, egyszerű szintaktika, reklámmentesség, és működjön. A működésen a Civil Footnotes bukott el, a reklámmentességen a „footnotes”. Az FD Footnotes viszont nem olyan, amilyet szerettem volna, de a semminél jobb.

Kívülről nem látszik, de visszakerült a kétfaktoros azonosítás is, bár alighanem olyan nagyon sokat nem ér, de ártani sem árt.

Sok-sok álmatlan éjszakát okozó probléma volt a hozzászólások kezelése. Elvileg van lehetőség arra, hogy a facebookos hozzászólásokat ide átrángassam (gyakorlatilag nincs), de van egy alapvető bajom az ilyennel: a FB-on beírt dolgok azok — esetleg — egy szűk körnek szólnak, nem feltétlen öröm ha kikerül egy publikus blogra. Bár nem rémlik egyetlen problémás eset sem, de azért az elvi lehetőség megvan.

A divatos Disqus helyből undort váltott ki belőlem, ezért hanyagoltam is. Ám most felfedeztem a spot.im-et, ami persze pontosan olyan hiéna mint a többi, de cserébe legalább kényelmes használni.

A háttérben még dübörög egy linkellenőrző, illetve most, hogy nulláról indítottam újra a blogot, az egész jól használható Plugin Organizer is.

Lassan kezd összeállni egy egész jól működő, talán modern blog.

  1. Őszintén szólva meglepett, hogy pár, szerintem alapvetően fontos dolgot mekkora macera megvalósítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.