A háttértörténet: 2007-ben vettem egy 1D Mark II-tőt1. Elég sok pénzért, de így, nyolc — lassan kilenc — évvel később úgy néz ki, hogy jó vétel volt. Ha azt nézzük, hogy hány évig szolgált rendkívül megbízhatóan és az árát elosztom az évek számával, tulajdonképpen teljesen elégedett vagyok. És szívesen vennék újból valami hasonló terméket.

Broken EOS shutter

Egyetlen dolog árnyékolja a boldogságomat, mégpedig az, hogy kezd nyugtalanító hangja lenni a zárszerkezetének. Több youtube videón szerepel az „eredeti” hangja, és én bizony hallani vélem hogy aggasztóan lágyabb a hangja. Az is igaz, hogy most ezeket hallgatva nincs két egyforma hang, szóval a fene tudja.

Bárhogy is, a készülék felett eljárt az idő és már jó ideje aggódom, hogy mi lesz ha egyszer csak végképp felakad a redőny. Sajnos, mint kiderült(?) a Canon eléggé elmaradt a szenzortechnológiával az utóbbi években. Legalábbis a számháború szerint. Nikont elvi okokból2 nem veszek, így nagyjából a Sony maradt, ami amúgy nem is lenne baj, mert a leírások alapján bitang jó készülékeket csinálnak.

De akkor miért nem szaladok azonnal Sony kamerát venni? Először is, az 1D még működik 🙂 Másodszor pedig nem lehet kapni. Mármint azt a a7R II-tőt (vagy az ILCE-7RM2B-t, ahogy itthon logikusan hívják, höhö), ami még nem kifutó kifutott széria, hanem az új.

Máris helyesbítenem kell, lehet kapni, bár tegnap (vagy tegnapelőtt?) a 220 volt még nem tudott az áráról semmit se mondani. Szóval lehet kapni, és igen, van ára. Borzalmas. Persze ha elosztom 9-10 évre, akkor már teljesen más a helyzet.

De.

Némiképp aggasztó, hogy kb. 340 képet bír (elvieg) egy lökettel, míg én kb. 3-4x ennyihez vagyok szokva. A Sony eleve két akkut ad hozzá (vajon miért?!), de ugye ettől ez még szopás marad. Azaz az amúgy se olcsó vázhoz azonnal lehet venni egy plusz markolatot is.

Az is zavaró kicsit, hogy filmfelvétel közben néha túlhevül és lekapcsol, ami egy kissé idegborzoló lehet mondjuk egy táncfilm készítése közben, amit ugye nem nagyon lehet csak úgy tíz percre félbehagyni.

Sok helyen olvastam hogy a menürendszerét túlterhelt lajhárok tervezték, így emberi ésszel nem nagyon felfogható a „rendszer”. Arra vetemedtem hogy már végignézem a tecsőn található demót is. Ez viszont nem tűnik annyira ijesztőnek, elkönyveltem mint idióta picsogást.

Sokkal-sokkal aggasztóbb, hogy némiképp szegényes az obejktívválaszték. Igaz, nagyjából még kulcslyukhoz is van adapter, ám azok tovább rontják az amúgy is visszafogott….

autofókusz minőséget. Ami viszont a számomra az egyik legfontosabb jellemző, különösen az, hogy viszonylag gyér fényben mennyire megbízható.

A gyér fénnyel együtt jár a szenzorzaj is. Hát… itt egy kép:

ISO 12,800 test Nikon, Canon, Sony -- © Fstoppers

ISO 12,800 test Sony, Canon, Nikon — © Fstoppers

Saját teszt híján elhiszem hogy 12,800 fölött már felesleges akár az a7-est is erőltetni. Szóval a zaj az kb. mindegy.

Szóval most ott tartok, hogy vehetnék3 bő 1M-ért egy olyan vázat, amihez azonnal venni kell plusz markolatot és készülhetek rá, hogy jövőre már egy olyan vázzal jön ki a Sony, amelyiknek nem elmebeteg a menüje, talán nem kell hozzá négy garnitúra akku, és talán nem fog majd túlhevülni, azaz az 1M-ért vett váz már egy év múlva nevetség tárgya lesz (tulajdonképpen már most is az). És persze azonnal venni kéne hozzá még majd’ annyiért objektíveket, és így, most hogy már van ára is, és tudok mivel számolni, gyakorlatilag el is dőlt a kérdés.

Vagy vehetek egy 5Ds R-t, 5D Mark III-at vagy 7D Mark II-tőt, attól függ hogy hány évre számolok velük. Egy 7D végül is ha kibír 3-4 évet, akkor kb. ott vagyok vele mint az 1D-vel most.

Vagy megcsináltathatom az 1D-t, már ha egyáltalán lehet még alkatrészt kapni hozzá. Szerencsére az ebay-en lehet lőni még egy-egy alig használt darabot. Ebből kiindulva gyakorlatilag az van, hogy nem szabad ilyen hosszú távra vásárolni. Helytelen, rendszeridegen és öncélú viselkedés, ehe.

Vagy… lehet kerülő úton támadni, úgy, hogy veszek egy „olcsó” E-bajonettes vázat, összegyűjtögetem az objektíveket (az lesz a drága), és majd, ha már nem lesz selejt az a7-es széria, akkor venni egy hozzájuk passzoló vázat. Feltéve ha váltani akarok a Canon-ról. De nem akarok.

Ja igen. Ez egy egyoldalú vélemény, azokat a szempontokat vettem figyelembe, amik a számomra fontosak. Pl. nem érdekel a wifi meg a sok csilivili dolog. A GPS érdekes lenne, de akkor fél hátizsák akkumulátor kéne hozzá, plusz azt egyik alternatíva se tudja.

Pff… egyre inkább azt érzem hogy 7D lesz ebből, de jó volt álmodozni, ehe.

Frissítések:


[zotpress collection=W8IDFBMZ]

  1. Igen, várhattam volna kicsit egy Mark III-ra.
  2. Persze aztán találkoztam olyan Canonosokkal, hogy ha őket ismerem meg először, akkor most a Canont húznám ki a listáról, szóval ez már egyre kevésbé szempont. Úgyhogy egy alkalmas időpontban kézbe veszek egy D810-et is.
  3. Tegyük hozzá hogy ez meglehetősen elméleti kérdés, egyelőre igencsak szomorú lennék ha hirtelen vázat kéne venni, mert ehhez még sokat kell gyűjtögetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.