Panorámakamerák

Megint elővettem a régi témát, mégpedig a gömbpanorámák készítését utazás(ok) során. Nem is tudom pontosan hogy miért annyira vesszőparipám ez, de talán azért, mert így egy kicsivel hitelesebb képet lehet adni egy tájról. Mármint úgy, hogy nem csak egy kiragadott részletet mutat az ember, hanem csak egy kiragadott időpillanatot. De lássuk a lehetőségeket.

attachmentRicoh Theta

Vele már régóta szemezek. Az egyik legolcsóbb, 200270 angol font (88,000 – 120,000 forint). Pont túl drága, ennyit nem szánnék rá. A képminősége közepesen szar, tud videót is, bár minek. Értem én hogy a gonosz Tecső teszi tönkre, de a Ricoh oldalán lévő lejátszóval se jobb. Ami röhej, hogy van benne 4G memória és csá. Na, erre pl. videóból nem sok fér. Állóképből nyilván elég sok, a gyártó szerint 1200. Ez bőven elég is1, mert szintén a gyártói adatok alapján kb. kétszáz képig bírja az akku.

Előnye hogy könnyű használni, apró, de nem hiába nincs tele a Jutub ilyen videókkal. Annak ellenére, hogy a támogatott kamerák listáján van, úgy, hogy egyedüliként tud tényleg 360 fokos felvételeket csinálni.

Kodak SP360

Egyike azoknak a kameráknak, amik azonnal hazudnak. Jójó, 360°, ha úgy mérem, ha meg nem úgy, akkor 140°2 vagy 214° (ha a PDF-et nézzük), ami tulajdonképpen egy nagylátószögű kamera, annak minden előnyével és hátrányával. A képminőség a hihetetlenül szar és húdeszar között van valahol. Az ára az Amazonnál 300 USD, szóval kb. 84,000 forint.

360Fly

A fenti Kodak haverja, lófaszt 360 fok. Szóval nagylátószög meg minden. A képminőség talán jobb. Talán. A “zára” négyszáz dodó (112,000 forint), és preorder van. Szóval nem kell rohanni a boltba érte. Se most, se később. Viszont jól néz ki, lehet rá feszülni.

Bublcam

Na, ez már… igazán vacak. Négyszáz dollárért (Kickstart) vagy kap valamit az ember, vagy nem, de amúgy is, száznál többet nem ér. Persze lehet hogy nem kerestem elég agresszíven, de amit találtam az alapján ja, takony.

Panono

Nham, végre valami. Jahogy 1500€? Akkor semmi. 450,00 forintból kihozni egy ilyen gömpanorámát, hááát… a telefonnal jobbat csináltam. Vagy nem, mert megnézni persze most nem tudom… na mindegy.

Van még, de hogy mi lesz belőle…

Sphericam 2, 360Cam (halott?), CENTR, ami úgy néz ki mint egy koncept,

Aztán vannak megoldások, amikkel GopPro-kat lehet összehegeszteni, nyilván a GoPro-k megdobják az árat, de azok legalább bérelhetők. Ja, és plusz ezer dodó amivel össze lehet ragasztani a cuccot. Amúgy talán ez a legéletképesebb megoldás, a GoPro annyira nem rémisztő és kb. bármikor, bárhol beszerezhető.

Szóval a végeredmény: van vacak, drágán, drágábban másik vacak, nagyon sok pénzért van használható is. Még több pénzért gondolom lehetne jobbat is csinálni, hiszen a videotűző program – vagy akár a Premiere – elvileg megeszik bármilyen kamerából származó nyersanyagot (esetleg át kell kódolni, de az amúgy se szokatlan)

Láb, jegyzet
1. Igen, úgy értem hogy kevés, de legalább az akku is szar, így nem látszik
2. https://kodakpixpro.com/docs/specsheets/actioncamera/sp360/sp360-specsheet-en.pdf alapján 8,25mm (35mm-es kockára számolva), ami 138 fokos látószög (https://www.bdimitrov.de/kmp/technology/fov.html)

You may also like...