A visszatérés

Egy hónap Japán után kissé fura volt Budapestre visszatérni.

Az első ami feltűnt, az a középkori hangulat. És ez most nem negatív kritika. Japánban ritka a régi, nagy, pláne a karcsú kőépület. Ami kőépület van, az inkább a piramisra hajaz. A gyakori földrengés nyilván nem könnyítette meg a régiek dolgát (se). Budapest viszont tele van változatos korú és stílusú, szép régi építményekkel.

pano

Eddig a pozitív élmények.

Rögtön utána az tűnt fel, hogy milyen büdös a levegő. Egyszerűen rosszul esik nagy levegőt venni. Kosz, szemét mindenhol. Persze, Tokiónak is vannak mocskos részei, de legalább Budapestnek is vannak tiszta részei. Persze az is tény, hogy míg kint voltam addig átlag minden másnap esett az eső, és jellemzően élénk szél fújt, így ez lehet hogy inkább természeti adottság.

A tömegközlekedés lesújtó. Pár napja bevállaltam egy villamos-metró-busz kombót csúcsidőben. Alapvetően nem lenne gond, ha a kedves utasok amúgy is alacsony szinten vergődő agyműködése nem állna le azonnal, ahogy felszállnak a járműre. Mert leáll, és a derék utas nagyjából egy zsák krumpli szintjére kerül. Innét nézve az volt fura, hogy a japáni (tokiói) emberek sorba állnak a járművek ajtajánál és droidmód viselkednek. Hát, én meg tudtam szokni, és most nagyon hiányzik az a szervezettség. Vagy fordítva, nagyon bosszantó ahogy az emberek eszetlenül, össze-vissza, mint a tyúkok az ólban rohangásznak ide-oda.

trashAz is fura, hogy itthon a szemetet az utcán tartjuk. Jó esetben a kukákban rohad, erjed, érik, rossz esetben mellette, vagy épp a parkokban szétdobálva. Tokióban, japánban nem nagyon láttam kukákat az utcákon.

Az egyes boltok előtt általában van szelektív hulladékgyűjtő, és a parkokban is akad hasonló, de úgy, az utcán csak igen ritkán láttam, akkor is inkább egy park esetleg metrómegálló (-kijárat) miatt volt ott.

brokenOlyat se láttam, hogy valamit vandalizáltak volna. Nem voltak betört telefonfülkék, széttört, összefirkált padok, táblák, semmi ilyesmi. A metrókocsik és azok ülései, vagy a buszok, bármi, ragyogóan tiszták voltak, még este is, a csúcsforgalomban.

Hazatérve mindjárt az első napon a letört tájékoztató jelzés és a berepesztett képernyő fogadott, pedig még én is egész jónak tartom a BKK új automatáit. Szóval azoknak, akik ilyeneket tesznek, minek is a szép tiszta város, járművek és berendezések, úgyis csak tönkreteszi az állatja.

broken2Azt is meg kell majd szoknom, hogy itthon a boltokban mindenért pofákat vágnak. Pofákat vágnak ha nagy pénzzel fizetek, ha kicsivel vagy ha egyáltalán fizetni akarok, vagy csak betévedek a boltba vásárolni. Azt is érdekes volt látni, ahogy a postánál (Árkád) kígyózó sor előtt az egyik ügyintéző a “Zárva” táblácska védelme mögött újságot olvasott, mert az Ő munkaideje még nem kezdődött el. Értem én hogy jár neki, de volt egy sajátos hangulata ahogy ezt épp a várakozó ügyfelek előtt tette.

Kint megszoktam, hogy az órát – kis túlzással – vonathoz lehetne igazítani. Vicces lesz holnap MÁV-ra szállni.

Egyelőre elég ennyi 😀

You may also like...

2 Responses

  1. Nem :) Eleve a dohányzók sokkal jobban figyelnek arra, hogy ne zavarják a nem dohányzókat (sőt, pár kerületben tilos az utcán rágyújtani), és ezen túl persze a szándékos szemetelés is olyan, ami kb. elképzelhetetlen.

    Azóta is bánom hogy nem fotóztam le azt a nénit, aki az utcát porszívózta…

  2. Elnézést, hogy ide trollkodom ezt a képet, de kapcsolódik a koszos Budapest témához.
    Tokióban láttál ilyen csikktemetőt?