Nagano

Az egész úgy indult,  hogy kedvem támadt vonatozni (konkrétan az új shinkansent akartam megnézni, amit most adtak át) és hegyeket látni.  És az se érdekelt,  hogy esik ám az eső,  de gonoszul.  Úgy voltam vele,  hogy egyrészt elmegyek a sorja közt,  másrészt meg addig megyek a vonattal,  amíg el nem csendesedik az eső.

Nagano az ország közepén van, már ha nem hosszába, hanem széltébe nézzzük. Így aztán nem is három, hanem csak másfél óra eljutni odáig. Útközben kezdtem kissé aggódni, mert pár helyen még bőven akadt hó, és fogalmam se volt, hogy Nagano milyen magasan fekszik. De amikor megkérkeztem, hó helyett szerencsére csak az eső esett és a vasútállomáshoz örvendetesen közel láttam a hegyeket.

A város egyik(?) legnagyobb nevezetessége a Zenko-ji, ami egy igen nagy és igen régi buddhista templom. Mivel imádom a füstölők illatát, meg amúgy is, kb. hegynek irányában található, hát elballagtam odáig.

Mi tagadás, ha az ember látott egy buddhista templomot, akkor nagyjából az összeset látta, nincsenek észvesztő különbségek. Még akkor se, ha ez a templom iszonyat régi.

Viszont igen nagy zsiványok lakják, az biztos. Egyrészt a fő látványosság a “hibutsu” lenne, mert elvileg ez az első Buddha szobor amit Japánba hoztak. De nem látványosság, mert nem lehet megtekinteni, sőt, még maguk a szerzetesek – beleértve a főnököt is – se láthatják. Van viszont egy másolata, amit hétévente egyszer meg lehet nézni. Ez persze marha nagy buli, rengeteg zarándok megy ilyenkor Naganoba. Nos, most épp nem lehetett megnézni a másolat (én azért kétlem hogy akár egy kicsit is hasonlít az eredetire) szobrot se, és az eső is esett, így nem nagyon időztem arrafelé. Egy jó móka volt, potom ötszáz yenért fel lehetett menni a kapuba(n). Engem ez már kb. azóta érdekel hogy milyen lehet ott bent amióta az első nagyobb ilyen kaput megláttam.

Nos, van fent egy terem, amiben körbe lehet mászkálni. Fotózni tilos volt, legalábbis befelé, kifelé lehetett. Az ötszáz yen amúgy elég baráti ár volt ha azt vesszük, hogy kicsivel arréb egy tál kacudon majdnem egy ezresbe fáj, és az csak egy kis főtt rizs, egy kisebb szelet rántott hússal.

Kicsit tébláboltam az esőben és a templomkertben, de a csillió kínai turista eléggé elvette a kedvemet a maradástól. Nomeg nagyon nem is lett volna miért maradni, mert a híveket se akartam zaklatni, meg nagyon mit nem is lehetett volna már látni.

Elindultam hát a hegyek felé.

Helyből találtam egy rém szimpatikus, távoli templomot a hegyoldalban, de épp annyira esett az eső, hogy még a fényképezőgépet se tudtam elővenni, és óvatos becslés alapján legalább egy órányira lett volna. Kicsit fontolgattam, hogy előveszem a rendes esőkabátot és mégis nekiindulok, de győzött a józan ész, és inkább kaja után néztem.
Hosszú, felesleges és unalmas lenne leírni, hogy hogyan keringtem ide-oda, visszavonulva a drága és csalódottan távozva a zárva tartó helyektől. A lényeg, hogy nem kicsi kerülővel visszajutottam az állomásra, ahol végül is rekord áron, 350 yenért tudtam enni egy közepesen jó rament, tojással.

Ami viszont kissé lehangolt, hogy az épp induló shinkansenen csak helyjegyes kocsik voltak, várnom kellett a következőre, mert csak azon volt “non-reserved” kocsi.
Az amúgy öt percet késett, és meglehetősen tele is volt. Ezért aztán átkocogtam a kettővel arrébb induló vonathoz, ahol konkrétan ketten voltunk az egész kocsiban. És annyival később nem indult, annyival nem lassabb hogy nekem ne érte volna meg.

Összességében véve sikeres út volt, jól eltelt a nap. Láttam hegyeket, még ha esőn is keresztül, megnéztem az új shinkansent, ami igazság szerint így utasként annyira nem érdekes (pl. nem megy gyorsabban mint a többiek), láttam fasza templomot, vettem nagyon komoly helyen füstölőt, a komolyságához mért áron, de olcsón ettem rament.

 

You may also like...

10 Responses

  1. Nem muszáj egy hónapra jönni 😀 Őszintén szólva kicsit sok is, de így olcsó a szállás.

  2. eső ide vagy oda, én marhára irigyellek…az esőről jut eszembe: Peking, Tiltott Város, a látogatásom első félórája után leszakadt az ég, konkrétan mindenki beszorult az épületek alá kb. másfél órára, és több egymás utáni nagy zivatar után már mindenem teljesen átázottan vizes volt, mire hazaindultam, szerencsére volt vagy 25-28 fok

  3. Akkor hajra Osaka!

  4. Holnap Osakáig kéne menni. Ott is esne, de legalább meleg lenne 😀

    https://www.jnto.go.jp/weather/eng/index.php

  5. Ma is úgy volt, hogy majd lesz valahogy.

  6. Ha mas nincs, akkor csinald igy. Aztan lesz valahogy.:)

  7. A nagyobb baj az, hogy holnap van még ingyenvonat (bérlet) és jó magyar szokás szerint ki kéne maxolni a lehetőségeket. De persze az időjárás hasonló lesz. És nem tudok emberi időn belül elég messzire menni majd 😀

  8. Höhö… háttőőőő… höhö…