Rókahegy

DSCN5709Még tegnap elmentem Inariba. A hely nagyjából a Fushimi Inari nagyszentély miatt ismert. Inari az egyik legfontosabb sintó isten, a rizs, a termékenység, az ipar, fölművelés, tea, stb., stb. istene.  Elég sok dolga van. Cserébe millió helyen található szentélye.

Amúgy maga a nagyszentély nem is olyan érdekes. Mármint nagy meg szép meg minden, de ilyen van sok. Olyan is van sok, ahol sok-sok apró szentély vesz körbe egy nagyot. De ami nem nagyon van máshol, az a csillió torii – kapu – ami felkanyarog a hegyre. Rettenet sok. Tényleg.

DSCN5663A dolog úgy kezdődik, hogy az ember leszáll a vasútállomáson, és gyakorlatilag besétál a nagyszentély kapuján. Persze rémsok turista között. Hamar el lehet sétálni a kőgolyóig, amiről azt hittem, hogy kb. az az út vége. Hát nem. A móka még csak itt kezdődik, már ha az ember tovább sétál a kapuk alatt.

Én szorgosan sétálgattam, de hamar rájöttem, hogy azért ez még korai volt. Nagyjából arra koncentráltam, hogy ne izzadjak meg, és ne fázzak meg utána megint. Még jobban. Na mindegy. Igaz hogy az időjárás jelentés még reggel is félig napos időt jósolt, de persze napfény az nem sok volt. Ennek is köszönhető, hogy milyen vacak képeket csináltam. Illetve lehet hogy nem ártott volna egy polárfilter, de most már úgyis mindegy. Esetleg ha lesz még egy jó napom – elnézve a mostani időjárást, aligha – akkor futok még egy kört.

Szóval a vacak képek. Ahogy az ember egyre feljebb és feljebb kepeszt a hegyoldalban az amúgy gyönyörű erdőben kanyargó kapuk alatt, időnként belebotlik egy-egy szentélyparkba. Vagy mik ezek. Egy-egy hely, ahol bő száz, kisebb-nagyobb rókaszentély lakik.

DSCN5699Ilyenből is van sok.

Kicsit szégyellem is magam meg bosszant is, hogy egyetlen normális képet se tudtam csinálni. Még ez se olyan, amilyennek lennie kéne, még úgy se, hogy rettenetesen sokat gyurmáztam rajta (a sharpen kicsit sokk lett, de most már lusta vagyok újracsinálni, kihagyva a plusz sharpent).

DSCN5686 copy

You may also like...