Institute for Nature Study , Happo-en, 47 szamuráj

Úgy gondoltam hogy ma elmegyek virágokat fotózni, mert ugye ilyenkor azt szoktam. Hát, nem sikerült.

Teknős

Teknős

A térképen kinéztem egy közeli1 parkot, hogy ott majd biztosan lesz sok szép virág meg cseresznyefa meg minden. A reggeli ramen után fürgén el is indultam, és rettenetesen sokat gyalogoltam mire odaértem. Najó, olyan nagyon sokat nem, de a tegnapi nap kissé lefárasztott, és a lábaim nagyjából minden lépés ellen tiltakoztak.

Természetesen túl korán érkeztem, téblábolnom kellett egy kicsit nyitásig. Mire visszaértem, már többen türelmetlenkedtek a bejáratnál, például két fotográfus bácsi is. 310 yenért lehetett bejutni, többre számítottam, nem is rossz.

A nagy fehér madár

A nagy fehér madár

Vidáman kocogtam befelé, hogy na most majd mindjárt fotózok sok szép virágot. Hát nem. Vagy az időjárás volt hűvösebb mostanában vagy a hely mikroklímája olyan, vagy egyszerűen csak a növényzet, de gyakorlatilag nem találtam virágzó növényt. Amit meg igen, azt meg kár volt lefotózni.

Voltak viszont madarak. Egy kócsagszerű fehér, és egy szürkegém szerű üldögélt a távolban.

Az egyik holló talált valahol egy vállfát, azzal ügyeskedett, el nem tudom képzelni, hogy mit tervezett azzal.

Mindezekkel együtt hamar kiszórakoztam magam, épp időben, mert kezdtek özönleni a látogatók. Jobbára nyugdíjas japánok, lelkesen jegyzetelgettek és persze fotóztak lépten-nyomon.

Talán tíz óra ha lehetett, még korai lett volna haza menni, így a Tripadvisor-t kezdtem el nézegetni. Azt írta, hogy a közelben van egy másik kert, a Happo-en, ami igen remek hely. Útba is esett, szóval elindultam.

A tizenhárom emeletes pagoda

A tizenhárom emeletes pagoda

Már igen közel jártam, amikor megláttam kiírva egy marha nagy táblára, és keresgéltem, hogy hol lehet bejutni. Nem messze álldogált egy fekete öltönyös, James Bond szettes figura, és intett, hogy fáradjak beljebb.

Namost, én úgy általában eléggé kényelmesen öltözöm, és most is abszolút városi túrához voltam öltözve, így volt egy olyan gyanúm, hogy a derék ember tévedésből invitál. De nem, Ő tudta jobban, valóban a kert bejártánál voltam, és ahogy beljebb értem, egy másik, egyenruhás ember fogadott. Teljesen jó angolsággal elmagyarázta, hogy merre kell mennem. Én már fejben ott tartottam, hogy lesz vagy kétezer (de inkább ötezer) yen a belépő – ha ekkora műsort csinálnak, akkor az nagyon drága hely lehet -, amikor kissé megnyugodtam, mert ahogy begördült egy akkora Lexus mint a szobám (de inkább nagyobb), akkor azonnal azzal kezdett foglalkozni (meg lejelenteni a többieknek). Kaptam egy térképet is, finom tapintású, vastag papírra, gyönyörűen nyomtatva, így hirtelen megint a belépő kezdett foglalkoztatni.

Akamatsu, 170 év

Akamatsu, 170 év

De erről szó nem volt, a hely látogatása ingyenes, ami valószínűleg annak tudható be, hogy igen népszerű házasságkötő hely. Állítólag általában tele van fotózkodókal, de most még korán volt, csak egy csoportot láttam. Mondjuk nem meglepő, még itt se virágzott semmi se. De talán csak egy-két hét kérdése, és hihetetlen szép lesz az egész.

De így is találtam érdekes dolgokat, pár bonsai-t – illetve ami azt illeti elég sokat -, illetve egy halastavat, amiben jópár koi – aranyhal – lakik. Zsivány jószágok, pontosan tudják hogy kajára számíthatnak, csak úgy szaladtak, amikor megláttak. De kár volt, nem kaptak kaját.


Itt elég sokat tébláboltam, sajnos tényleg csak később lesz igazán szép a hely, de így is nagyon örültem, hogy odatévedtem. Talán így a jobb, hogy még kevesen voltak, nem volt tömeg, egyrészt kényelmesen lehetett topogni ide-oda, másrészt pedig nem voltak zavaró népek a képekben.

DSCN5163Kezdtem éhes lenni, ezért hazafelé indultam. Mivel igen közel van a 47 ronin nyughelye, ezért azt is útba ejtettem.

A legtöbbet ezen a részen gondolkodtam, hogy hogyan is írjam le.

Egyrészt a tények. Maga a sírkert a templomtól kissé arrébb található, szépen rendben van tartva. Ez még kb. az összes, hasonló helyre igaz.

Azt már nem annyira, hogy az összes sír (fejfa vagy bármi is az) előtt friss virágcsokor hevert, füstölők, amik folyamatosan égtek (nagyon kellemes illata van a környéknek). Láttam olyat is, hogy szakét tettek ki az elhunytnak.

Ezek a tények.

És én nem vagyok egy rettentően spirituális alak, de ezen túl van a helynek egy érdekes hangulata. Persze lehet hogy attól van, hogy ez az első olyan hely, aminek a történetét valamennyire ismerem. No mindegy, mivel itt van a szomszédban, majd elnézek még oda. Sajnos nem tudtam a helyről normális fotókat csinálni, amit legyártottam, azokkal nem vagyok épp elégedett. De ez már egy másik nap története lesz.

track

KCF-ChipsUtóirat: a KFC ízű csipsz elég borzasztó.

Láb, jegyzet
1. Nem, nem volt az.

You may also like...