BKK, bérletvásárlási nyomor

Már tegnap nekiálltam a bérletvásárlási hajcihőnek. Feltett szándékom volt automatából vásárolni, egyrészt mert kíváncsi voltam, hogy mennyi hibát javítottak, másrészt meg anno nagyon kiverte a biztosítékot a BKK kommunikációja (“az igazolványszám kötelező megadására az ügyfél felkészülten érkezzen”, hátkéremalássan, ekkor eszembe jutott pár, a közösüléssel rokonértelmű szó, készüljek fel, én, az ügyfél, bakker, amikor ott az igazolvány meg minden szar1).

Tehát… azt természetesen most se tudja (még?) az automata, hogy a bérletigazolvány QR kódját elolvassa (vagy ha tudja, akkor én nem vettem észre, lehet hogy nagyobb betűkkel kéne kiírni), és a Google se nagyon győzött meg. Pedig talán nem lenne ordító hülyeség, és nem kellene a nyomorék képernyőn – amin a brutális parallaxishiba miatt némiképp kihívás a gépelés -, beszenvedni a számokat (a képernyő 15%-án, mert amúgy a 70%-át az alfabetikus billentyűzet foglalja el, amire amúgy nincs is szükség2.

Szóval végigszenvedtem az adatok beírását, fizetés, természetesen minden lépést megerősíteni, az a tuti, majd tuszkolnám a húszezrest a gépbe. Az el is fogadta, megforgatta, majd kiköpte. Készültem, kettő volt nálam. Mindkettőt. Ez az Astoria volt, tegnap.

Nosza, sebaj, az Örsön van kettő is. Ugyanígy jártam, ám akkor már észrevettem, hogy a fizetési képernyőn diszkréten át van húzva a 20,000-es, hogy azzal bizony nem lehet fizetni. Fasza. Mindkét automatánál. Mégfaszább. De ugye még volt egy napom, rezignáltan vállat vontam, csak az mérgelt némiképp, hogy már húsz évvel ezelőtt is tudták az automaták, hogy vásárlás előtt jelezték, ha nem tudnak visszaadni. Értem én hogy miért a végére tették, számos logikus magyarázat van rá, de könyörgöm, ne legyenek már idióták, ne szopassák a népeket, tegyék azonnal az első képernyőre3.

Ma már jobban felkészültem erre az embert próbáló feladatra, mindenféle váltópénzzel felvértezve sétáltam (mert bérletem ugye nem volt) az első automatáig. Sok-sok tapicskolás után kiderült – nahát -, hogy nem tudok fizetni húszezressel.

Se tízezressel.

Se ötezressel.

Se ezressel.

Se öccázassal, hogy szarjanak sünt. Nem mintha a 9,500 forintot ki tudtam volna fizetni ötszázasokkal.

BKK, No change

Ja, és mellesleg bankkártyával se, nehogymá. Szopjál paraszt, ipari áramot. Na nem baj, ezek után elsétálni az Astoriáig nem volt egy nagy túra. A 20,000-es az ott is esélytelen, továbbra is, de szerencsére 10,000-es bankjeggyel már tudtam fizetni. Bámulatos, hogy mire képes a tudomány.

Értem én, hogy a beszedett pénzt külön gyűjti, és azzal nem tud visszaadni – illetve nem értem, miért nem? Miért kell a húsz éve is elavult módszert erőltetni? Vagy ha már erőltetik, a legeslegjobb esetben is jogszabályi vagy törvényi előírás miatt, akkor mi a búbánatos ********ért nem járják körbe sűrűbben az automatákat? Azok 100% offline rendszerek lennének? Fekete dobozok, amikről senki nem tud semmit, csak amikor érzésre elfogyott a pénz, akkor tesznek bele (ha elfogyott, ha nem)?

Ez egésszel az az igazi bajom, hogy ezek alapvetően pontosan olyan használhatatlan, elbaszott szarok mint a régi, zöld nyomorok voltak, csak sokkal-sokkal modernebbül néz ki. Azokból se tudtam bérletet venni, és ezekből se (na jó, ez csúsztatás, de azért na).

 

Láb, jegyzet
1. Igen, pontosan tudom hogy miért kell, értem is, elfogadni viszont nem tudom, mert megint az van, hogy az ügyfél csal, lop, hazudik, ezért aztán kitalálunk jó macerás megoldásokat.
2. Ugyanis a saját mintavételezésem alapján a bérletigazolvány azonosítója csupa számokból áll. Ha nem így van, akkor bocsi. De akkor is lenne még csiszolgatni való az egészen.
3. Megint bocsi ha az elején (is) kiírja, de légyszi, akkor vegyétek ki a közbeni megerősítéseket, kajakra feleslegesek, bőven elég lenne egy a végére, és a “Nincs pénz baze!” feliratot kitenni megerősítéssel.

You may also like...

3 Responses

  1. Cserébe ugye eggyel több lépés + megerősítés.

  2. Rákérdez az igazolvány típusára. Én arra gondoltam, hogy azért, mert végez valami formátum- esetleg adatellenőrzést, vagy legalább hozzáigazítja a képernyőt. Hát, nekem úgy tűnik, hogy egyikre se futotta.

  3. Nem tudom, van-e külön billentyűzet igazolványtípusonként, de a személyin vannak betűk.
    Elsőre egyébként engem azzal szívatott meg, hogy lejárt a munkamenet, pedig csak három másodpercet gondolkoztam lépésenként. Elvette a bankkártyát, és vissza. Szerencsére előtte írta más is, turbó módban sikerült. Nincsenek olyan sorok az automata előtt, ami indokolná, ráadásul ha lejár, akkor nem a végére állok, hanem újrakezdem, és még tovább tart. :)