DMCA, ehe. Nyomi Rotolight.

Picard facepalmEgyszer (nyilván azért többször is) már megesett, hogy a nagyszerű DMCA-t nem pont arra használták, amire anno kitalálták, hanem egész másra. Most még cifrább a helyzet, mert konkrétan egy termék értékelése szúrta annyira a szemét a gyártónak, hogy a DMCA-ra (-re) hivatkozva távolíttattak el egy videót a szolgáltató (Vimeo) oldaláról.

Túl azon, hogy egyre biztosabb vagyok abban, hogy érdemes saját gépen tartani a cuccokat – nem sokkal, de egy kicsit nehezebben lehet csak úgy lerúgni a netről -, egyre aggasztóbb, hogy meddig el lehet menni a törvények ügyes (vagy inkább felelőtlen) kihasználásával.

A linken a történet röviden: egy videós LED lámpa tesztelését végezték, és azt látták, hogy a fénye egy kicsit (szerintem brutálisan) húz a zöldbe. Meg amúgy is, nem is annyira fasza. Ezt így elmondták, megmutatták a feltöltött videón. A gyártó erre ráugrott a dologra, és arra való hivatkozással, hogy a címben használt szöveg sérti a szerzői jogokat, kérte a videó eltávolítását, ami meg is történt.

Aztán persze elnézést kértek1 meg minden, de hát akkor már ugye.

És íme filmecske:

Láb, jegyzet
1. Még ha az elnézéskérés jó része abból is áll, hogy felsorolják, hogy mely filmekben használták a termékeiket.

You may also like...