A metrók népe

Budapes metro stairsMa, hazafelé történt, hogy amikor felszálltam a metróra, az első kocsiba, azt láttam, hogy az amúgy üres szelvényben csak ketten ülnek. Természetesen mindketten olyan helyen, ami amúgy az idősek, kismamák vagy nehezen mozgók számára fenntartott hely. Hamarosan újabb ember szállt fel, és – természetesen – Ő is egy ilyen helyre ült le. Az amúgy üres kocsiban mindenki ilyen, fenntartott helyen ült (én álltam, mielőtt még…).

Nem, nem az a baj, hogy oda ültek, ahová. Illetve természetesen az a baj, de az igazi probléma máshol van. Hanem az, hogy a kb. negyven, üres ülőhelyből csak azt az egyet volt képes kiválasztani a derék polgár. Igen, a másodiknak már nehezebb dolga volt, neki már csak 39 üres helyből kellett választania.

Nem, nem az a probléma, hogy nem fogja átadni a helyét, hiszen – nyilván – átadja, mivel van benne annyi szociális érzékenység. Nyilván. Az a probléma, hogy a csökött agyában fel se merült a méla gondolat, hogy talán máshová kéne letennie a seggét, mert talán nem ok nélkül van kiragasztva pár ülés fölé az a nyomorult tábla.

És nem, akkor sem kell odaülnie ha rokkant, terhes, idős vagy bármi, hiszen ott volt vagy harminc töküres hely, egy része épp úgy ajtó mellett ahogy az amúgy fenntartott helyek.

Ezek csak szimplán tompák.

You may also like...

3 Responses

  1. Igen, sok ilyen van. Emlékszem, régen mosolyogtam a japáni metróban hemzsegő intő feliratokon, figyelmeztető ábrákon, de tuti hogy lenne értelme itthon is ilyeneket ragasztani kb. minden méterre. Az a baj, hogy az nem kerülne elég sokba 😀

    https://gakuran.com/36-iconic-tokyo-metro-subway-manner-posters-2008-2010/

  2. Gyula ! Ma álok a lefelé menő mozgólépcsőn. Kicsit előttem egy fazon áll a lépcső bal oldalán, mindenki más a jobbon. Így a lefelé menők kerülgetik a fazont ,aki bután nézi, hogy miért kerülgetik, és eszébe nem jutna, hogy esetleg ő is jobbra álljon…