Affene… objektívstatisztika

Mivel újabb utat tervezek – meg egyáltalán, mindig szívesen bogarászom az újabb és újabb fényképezőgépek lehetőségeit -, gondoltam megnézem, hogy milyen objektívet használnék (használtam) leginkább egy japáni úton.

Az eredmény kicsit lehangolt:

Focal_length_graph

Abban bíztam, hogy majd valami átlagos, kényelemes, 18-55-ös objektívvel jól lefedhető tartomány lesz az, amit kapni fogok, mivel az elég jó dinamikája miatt az SLT-A77 volt amit legutóbb kinéztem. Tud GPS-t, és milyen jó. A 1.5x-ös croppal a 18 mm viszont már bőven elhagyja a 24 mm-t, inkább a 28-hoz közelít, igaz, az 55 az meg a kényelmes 80 mm körül van. És az is igaz, hogy ha összeadjuk a 28 és 80 mm közötti képek számát, akkor már nem annyira riasztó a helyzet. De ott a skála másik vége, az 1000 mm, ami viszont hát na.

Aztán eszembe jutott, hogy itt bizony baj van, mert én sokat tapétáztam ám, meg csináltam pár 120 FPS-es burst felvételt, biztos azok kavarnak be. Némi motoszkálás után azokat a képeket kizártam a statisztikából, és lám:

Focal_length_graph2

DSCN3688_v2Jó, nincs lám. Eltűntek a 300 mm körüli képek (azok voltak a Todai-Ji darabkái), meg az 1000 mm-esek fele, azok voltak a burst képek. De még maradt egy nagy rakás olyan kép, ami tényleg 1000 mm-el készült, és azért, mert a nyomi szenzor miatt nem árt jól kitolni az orrát, hogy szépen elmossa a hátteret.

Ez persze egy jobb objektívvel is megoldható, és nem kell az 1000 mm, de néha mégis jól jöhet.

DSCN1542Persze amennyit én madárfotózok, azért kár jelentős költségekbe verni magamat, de így legalább a lehetőség adott.

Úgyhogy alighanem maradok a mostani gépnél. Egyrészt mert már megvan, így nem jelent plusz költséget, és annyira azért nem szar. Bár van egy-két mókás dolga, meg a GPS néha annyira felbosszantott, hogy nagyon-nagyon közel álltam a földhöz csapáshoz, de azért ha összevetem, hogy a kinézett alternatíva mibe kerülne, akkor nagyon könnyű dönteni. Akkor is, ha lejjebb mennék a minőséggel.

You may also like...