Egy frissítés története

54796-kitkat_teaserMostanában egy Motorola XT910-est nyúzok, és hát bizony, néha eléggé lassúcska. Ennek az oka elég egyszerű, telefonálás (GSM, Viber) mellett játékkonzolnak, navigációnak, tabletnek (webböngészés, hírolvasó, szocmédiás nyomorok) is használom. Ez, úgy látszik, kissé már sok volt neki. De a 4.4-es Android elvileg épp jó az ilyen helyzetekben.

Szerencsére a telefon még megörökölte a rootolást az előző verzióból, így nem kellett rootolni (akkor még), így elég volt csak a SafeStrap-et feltenni, abban létrehozni egy új slotot és abba feltelepíteni az Androidot. Ezek után már a telefon indulásakor tudtam választani a régi és az új Android között.

speed-resultsPár nap alatt megszoktam az új Androidot, és úgy éreztem, hogy ideje átállni rá. Nem lett volna muszáj, de olyan különbségek vannak a telefon belső tára és a belső SD kártyája között (2x), hogy úgy döntöttem, érdemes lenne áttenni.

Tulajdonképpen itt követtem el az egyetlen, ám elég súlyos hibát. A SafeStrap-ban két lehetőség van, az Install és a Restore, és én a Restore-t választottam, hogy megspóroljam az újrakonfigurálást.

Sajnos a Restore után a telefon képtelen volt magához térni, még a SafeStrap se indult el (arra tippelek, hogy a Restore felülírta a SafeStrap egy-két, viszonylag fontos részét), így a korábban lementett rendszert se tudtam visszatenni. Így hát nincs más hátra, mint előre, a teljes telefont újra kellett telepíteni. Ekkor szembesültem azzal a problémával, hogy fogalmam se volt, hogy gyárilag milyen rendszer volt rátelepítve, de szerencsére elsőre találtam olyat, amivel elindult. Nem is kellett más mint egy RSD Lite, meg egy kis idő.

Az igazi gond most kezdődött, a gyári, érintetlen rendszert kellett rootolni. Hamar – talán 1-2 óra alatt – kiderült, hogy a legegyszerűbb (működő) módszer egy virtuális gép elindítása, és abból rootolni a telefont. Úgy tényleg működött.

Rootolás után már nem nagyon vacilláltam, SafeStrap, és helyből telepítettem is a KitKat-et (mint kiderül, a korábbi mentéseket a reflash törölte, így igen boldogtalan voltam). Gyakorlatilag azóta is ez van a telefonon.

A leghasznosabb dolog egyébként a sok-sok woodoozás során a Titanium Backup volt. Szerencsére viszonylag friss mentéseim voltak a beállításokról, programokról (pl.: Flappy bird és az aktuális rekordom). Az is tanulság, hogy a wifi jelszó mentő-töltő programok annyit értek el, hogy a wifi eltűnt a telefonból. Annyira, hogy csak az újratelepítés segített (plusz órácskák), de a Titanium Backup jól át tudta vinni.

speed-comparisonA Dalvikot is lecseréltem ART-ra, ami szintén egy kis segítséget jelenthet, és bizony szegény telefonnak minden segítségre szüksége van, mert pl. egy Xperia Z2-vel összemérve az látszik, hogy kb. 15x-ös különbség van (mérési hiba?) a memória sebességében, így hiába fürge a CPU, ha a memória lomha. És a CPU se fürge.

Ha valakinek van kedve, akkor futtathatna teszteket.

Összegzés. Az egész nyomor elkerülhető lett volna, ha lehet teljes, image alapú mentést csinálni a telefonról, de ilyet csak a régi telefonokról tudok csinálni. Az se lett volna hátrány, ha nem a belső memóriába mentem le a rendszert – bár most persze megtaláltam a stock rom mentést, így talán az is elég lett volna, ha azt időben megtalálom.

Mindenesetre hála a a Titanium Backupnak, nagyjából minden visszakerült a telefonra, dacára a teljes gyalulásoknak, és nincs értelme a régi stock romot visszatenni (hacsak nem mókából, egy külön slotba), és abból kikanalazni valami rettenetesen fontos dolgot, mert minden megvolt a mentésben.

You may also like...

10 Responses

  1. Rossz hír, hogy rossz statisztikát néztem 😀

  2. Jó hír, hogy amit kinéztem (Note 3), az a leggyorsabbak közt van.

  3. Áh, mindegy, megtaláltam az eredményeket: https://a1dev.com/sd-bench/stats/#results

  4. Egy ram speedtesztet csapathatnál ha ráérsz, rém kíváncsi vagyok.

  5. Itt lehet követni hogy mi az ábra: https://www.cmxlog.com/11/spyder/ legalább fejlesztik 😀

  6. Te mit raktal fel? Cyanogenmod-ot?