Egy boldogabb életért

rss-logoA dolog úgy kezdődött, hogy rettenetesen elegem lett a magyarországi médiából. Hogy miért, az most nem lényeges. Ezért elkezdtem keresni a módját, hogy hozzájussak ugyan azokhoz a  hírekhez amik érdekelnek, de a zajt ne kelljen elviselnem. Szerencsére (általában) lehetőségünk van arra, hogy az általunk olvasott oldalakról összegyűjtsük a híreket, mégpedig az RSSW segítségével.

Az első lépés a megfelelő hírolvasó oldal megtalálása. Vannak ugyan a gépre telepíthető hírolvasók, de az online megoldásnak van pár előnye, lásd alább. Mivel egy megfelelően összeválogatott forrásgyűjtemény érték, mert általában sok év gyűjtőmunkája, ezért érdemes ismert, megbízható oldalt választani (vagy az én esetemben sajátot telepíteni). Én, a példa kedvéért a Digg-et próbáltam ki, mivel minden olyat tud, amire szerintem szükség van.digg

Fontos lehet, hogy maga a regisztráció is rettenetesen egyszerű, már persze ha van pl. FB accountunk. Vagy Google. Esetleg Twitter. A három közül legalább egy úgyis van a célközönségnek. Nagyjából egy kattintással meg is van oldva a regisztráció, de ez még kevés, össze kell vadászni a híreket. Egyrészt lehet könyörögni az ismerősöknek, hogy küldjék el a sajátjaikat, vagy lehet keresgélni is az általunk kedvelt oldalakon a kis sárga logó vagy az “RSS” szöveg után, vagy átnézni pár gyűjteményt.

Nálam fent van pár tech oldal (Gizmodo, TED, Ars Technica), fotós oldalak (Petapixel, DPReview, ilyenek), egy csomó minden más mellett.

Én két dologra eszméltem rá. Egyrészt, hogy nagyjából felesleges magyar nyelvű tech oldalra feliratkozni, egy-két napos késéssel ugyanazt lehet elolvasni, amit már mások megírtak. A másik az az, hogy jó, jó, itt a gyűjtemény, de valahogy nem az igazi, kicsit macerás használni, valahogy jó lenne mobilra is feltenni, mert sokszor csak az van kéznél a vonaton, buszon, egyéb helyeken. Természetesen erre is van megoldás, a Digg-nek (is) van mobil kliense, illetve más oldalakhoz általában lehet használni valami általános hírolvasót.

A jelszavak, a jelszavak, a jelszavak…

Hamar valós problémává vált, hogy a telefonon igen problémás bepötyögni a megfelelő jelszavakat, akár az alkalmazásokhoz, akár az egyes weboldalakhoz. Ugyanis jó ideje már nem nagyon tudom egyetlen jelszavamat se fejből, helyette a https://strongpasswordgenerator.com/ 1 oldalon generálok egyet, pl. olyat, hogy “s 7Hp9/@m’L:,sl”, és ezt a jelszót minden, általam használt gépen tudja a böngészőm. Természetesen ezeket a jelszavakat át kis kell valahogy vinni pl. az egyik asztali gépről a másikra, vagy a laptopra vagy akár a telefonra. Én erre a Firefox saját szinkronizálóját használom 2.

clipsyncA Firefox van a telefonomon is – és használható sebességgel is működik -, így ez a probléma meg van oldva. De mi van akkor, ha a telefonon nem a böngészőt, hanem az általában sokkal kényelmesebb hírolvasó alkalmazást akarjuk használni? Oda átgépelni a jelszavakat igen macerás, sok a hibalehetőség, nem kényelmes. Ez már másnak is volt probléma, és derék névrokonom, Jules megírta az a programot, amivel a telefon és a PC vágólapja megosztható. Az elmentett jelszavakat a Saved Passwords Editor segítségével szoktam előtalálni, így nyugodtan használok olyan bonyolult jelszót, amilyet csak akarok, nem kell átgépelni, hanem könnyen át lehet másolni a PC-ről a telefonra, így akár a Digg-be is.

share-to-firefox-tabÍgy most már nyugodtan lehet pl. a buszon, BKV-n ülve olvasgatni a híreket. De persze az embernek semmi se elég, hamar lesz pár oldal, amit az ember inkább később olvasgatna, és inkább rendes böngészőből, mert úgy azért mégis kényelmesebb. Szerencsére ez sem probléma, ha a telefonra is fel van telepítve a Firefox (és be van kapcsolva a szinkronizálás), akkor az egyes híreket át lehet küldeni a kívánt gépekre. Akár az otthonira, akár a munkahelyire (vagy akár többre is, egyszerre).

2014-06-22 12.33.00Sajnos van egy kis késés, fél-egy (vagy néha tizenöt) perc, ami kényelmetlen lehet, ha pl. az ágyon olvasgatva a tévére vagy az asztali gépre akarja az oldalt átküldeni az ember, de arra tökéletesen elegendő, hogy az útközben kiválasztott, érdekesebb cikkeket később már jóval kényelmesebben lehessen olvasgatni.

A fenti kombóval végre sikerült összerakni egy vállalható rendszert:

  • kellően bonyolult jelszavak, minden oldalra más és más, nem kell megjegyezni a megjegyezhetetlent
  • csak az engem érdeklő hírforrások, kényelmesen elérhetően
  • az érdekesebb, fontosabb, bonyolultabb oldalakat, cikkeket meg lehet nézni később is, az asztali gépen

És igen, némi veszélye van a központilag tárolt jelszavaknak, vagy akár annak, hogy a vágólapot egy külön program (is) eléri, de valószínűleg kisebb, mint az, hogy az általában használt jelszavakat feltörve bejussanak a több alkalmazásunkba is. Különösen, hogy vannak ennél sokkal egyszerűbb módszerek is, v.ö.: Apple ID és Amazon.

Láb, jegyzet
1. Igen, pár ember szemében ez is vörös posztó, hogy erre a célra egy mások által üzemeltetett oldalt használok, olyat, ahol akár helyből el is lophatják a jelszavakat. Igen, ennek van veszélye (bár nem vállalkoznék arra, hogy akár csak megbecsüljem annak az esélyét, hogy ez előforduljon), de egyrészt nem muszáj ezt az oldalt használni, másrészt maga az oldal teljes egészében megtekinthető és ellenőrizhető.
2. Igen, ez is veszélyes, de még mindig kevésbé – talán – mint ugyanazt a két-három jelszót használni mindenhol. És igen, lehetne tárolni titkosított  pendrive-on is, és az sokkal megbízhatóbb lenne (vagy nem), de közel sem olyan kényelmes. Akinek ilyen szintű biztonságra van szüksége, az úgyis tisztában van ezekkel, akinek meg nincs, annak az életét minek keserítsük meg?

Persze bármikor kiderülhet hogy valami súlyos hiba van a használt titkosítás körül, akit ez aggaszt, az használjon más megoldást.

You may also like...