Hakone

DSCN3557_v2

Az események elé vágva: a japáni whisky elég jó. Lágy, kellemes ízű, könnyen csúszik, és pár súlyos perccel később döbben rá az ember, hogy a 43% az nem elírás, tényleg annyi.

Különösen meghatározó élmény ha az alany, felelőtlen módon, nem gondoskodik az ital mellé megfelelő rágcsáról.

De vissza a reggelhez. Rövid napot terveztem, ami Hakone esetében nem egészen értelmezhető. De én úgy gondoltam hogy okos leszek, gyorsan végigszaladok a körúton, és másnap majd ott nézek szét, ahol érdemes.

A dolog ott bukott el, hogy épp az a rész – Hakone machi és/vagy Moto hakone, ha a másik végét nézzük – gyakorlatilag csak busszal érhető el. Vagy a körúttal, amin épp végigmentem. A busszal egy baj van, a japan-guide nagylelkűen 35 percet ír rá, de én ma végigmentem rajta, és a dugók miatt sokkal hosszabb volt. Persze nem minden nap vannak dugók, és ha reggel úgy érzem meg minden, akkor megint elnézek Hakonéba.

DSCN3523_v2De miért? No azért, mert onnét remekül látszik a Fuji. Már amikor nem takarják felhők, mint ma tették. Ezt persze lehetne látni előre – gondolom – az időjárásból, de nekem holnapra van még jegyem (vettem egy kétnapos free pass-t, ami már most visszahozta az árát szerintem), így a holnapi időjárással kell főzni, lesz ami lesz.

Kicsit visszakanyarodva az idővonalhoz. A körút – amerre én jártam be- úgy indul, hogy az ember felszáll a vasútra. Az hamar elkocog valameddig, ott megáll és visszamegy a kiinduló állomásra (Odawara), mert a hegyvidék miatt át kell szállni egy olyan vasúti kocsira, ami nem megy gyorsan, de cserébe lassan. És fel tud mászni a hegyre.

DSCN3492_v2Mászás közben csinál pár Y kanyart, összhangban a lefelé tartó testvéreivel, és ez néha igen mókás látvány. De ez se tart örökké, mivel nem fogaskerekű, ezért egy idő után már nem bír kapaszkodni, ekkor jön a kábelvasút.

DSCN3510_v2Ezzel egész magasra fel lehet tekerni, de ott még nincs vége, jön a függővasút, amiről amúgy pazar kilátás nyílik egyrészt a hegyvidékre (ami szerencsésebb időszakban nem szürke és barna, itt-ott zöldesnek tűnő foltokkal), másrészt a Fuji-ra (vagy az azt takaró felhőkre).

DSCN3517_v2A függővasút félútján van Owakudani, amit arról lehet megismerni, hogy záptojásszag van, mert egy működő vulkán mindennapjait hivatott bemutatni. Illetve még arra jó, hogy itt lehet venni fekete tojást, amit elfogyasztva plusz hét év élet köszönt az emberre. Én nem ettem, lesz ami lesz.

Innét már csak lefele van, mindenféle értelemben. A kábelvasúton vidáman lelengedezve feltűnik az Ashi tó, és a rajta közlekedő hajók. Kalózhajók. Ez úgy vélem mindent elmond, de hozzá kell még tenni, hogy plusz 500 (Free pass-sal csak 400) yenért első osztályon utazhatunk a hajón.

Én eddigre már eléggé elcsigázódtam, bár a fele még hátra van. Felpattantam hát a buszra, abban a hitben, hogy fél óra múlva megint a Shinkansen felé kocogok (ma egyébként már iszonyat rutinnal váltottam egyik vonatról a másikra, párszor különösebb meggyőződés nélkül, de mindig jó felé), de szerintem azért az több volt mint fél óra. Sokkal, sokkal-sokkal több.

Aztán huss, Shinkansen (260 Km/h) és haza. Véletlenül vettem egy kis üveg whiskyt is.

 

You may also like...

3 Responses

  1. Hakone 2. napja kimarad, eső, szél meg ilyenek.

  2. Az másik ország :)