Ingyen wifi japánban

freeewifi1Az engadgeten nemrég megjelent egy cikk, ami arról panaszkodik, hogy japánban milyen nehéz ingyen wifit találni. Először is, ebben sok igazság van, én se találtam csak úgy, az utcán, nyitott wifi hotspotokat. Ez amúgy így rendben is van, az otthoni, nyitott wifinek van pár igen komoly veszélye. Az is igaz, hogy míg itthon kb. minden kocsmában van ingyenes wifi, addig kint szinte sehol se találtam ilyet.

Viszont – hasonlóan a magyarországi viszonyokhoz – minden McDonald’s-ban van (volt) nyitott wifi, illetve elég sok helyen vannak1 netkávézók, olyan áron, hogy még nekem se okozott gondot beülni egy kicsit, pláne hogy ingyen kaja-pia is jár(t) a gépidő mellé.

freeewifi2Azóta a helyzet még jobb lett. Egyrészt az Asahi olyan automatákat szállított ki, amik wifi-t szórnak, bár a töményen japán felület kicsit elriasztó, de szerintem hamar ki lehet tapasztalni, másrészt egy csomó helyen (amikor megyek, akkor még a reptéren is) lehet igényelni az ingyenes wifire jogosító kártyát. Még csak az a kérdés, hogy lehet-e mondjuk kétszer két hétre kérni, ha már egy hónapot fogok ott tölteni, vagy esetleg (lehetőleg kevés) pénzért meghosszabbíttatni. De ismerve a japáni szokásokat, erre nem sok esélyt látok.

A legeslegeslegrosszabb esetben maradnak az McDonald’s hotspotok, illetve az otthoni wifi. Szerencsére a nyolcórás időeltolódás nekem kedvez, hiszen én nyolc órával előrébb leszek, délelőtt tízkor kint már este hat lesz, amikor meg már alighanem otthon leszek, pláne ha olyan lesz az időjárás mint mostanában. Ez leginkább a telefonálás miatt érdekes, mert így tudok használni viszonylag olcsó megoldásokat, pl. Skype vagy Viber vagy hasonlók.

Száz szónak is egy a vége, a nettel aligha lesz gond.

Amúgy döbbenet végignézni a régi képeket, ezek szerint kb. nyolc éve nagyjából ugyanazzal a felszereléssel jártam egy csomó országban. Az a táska, bár kifejezetten drága volt, egész jó vétel volt.

Láb, jegyzet
1. Vagy voltak, a képeket visszanézve, az első, 2005-ös úton voltam ilyenben, mert 2010-ben elég volt az, amit a szálláson használtam.

You may also like...