Remek, öngyilkosságra buzdító cikk

Az indexes cikkek színvonaláról megoszlik a vélemény, de itt van egy, ami számos ponton minimum hehe. Nézzük a legordítóbb bakikat.

“Ha saját adattároló szervert akarunk, a legjobbakat a tajvani Synology kínálatában találjuk meg. A többiek fényévekre vannak tőle”

Kíváncsi vagyok rá, hogy miben vannak fényévekre, épp a minap találkoztam egy WD MyClouddal, szerintem felveszi vele a versenyt. Árban is.

“Ez merevlemez nélkül 54 ezer forintba kerül, de ezért a pénzért olyan eszközt kapunk, ami helyettesíteni tudja a Google, a Microsoft vagy az Apple felhőszolgáltatását.”

Muhaha. Épp a lényeg vész el, a nagy sebességű hozzáférés és a sokszoros redundancia, adatbiztonság. Aztán lejjebb végül is kibukik a lóláb: “Akinek nagyon fontos az adatok biztonsága, mert pótolhatatlan fájlokat is tárolna, annak érdemes inkább fontolóra vennie egy többlemezes kiszolgáló beszerzését, a Synology kínálatában vannak 2 és 4 lemezes adattárolók is, amelyek  jóval drágábbak, de Raid módban tükrözött merevlemezekkel biztonsági másolatot is tudnak készíteni az adatainkról. A tárolót és a hálózatot érdemes túlfeszültség elleni védelemmel ellátni. Persze még így is megmarad az otthoni szerver egyetlen hátránya: ha elvesznek az adataink, azért egyedül mi leszünk a felelősek, és nem áll majd mellettünk egy mérnökcsapat, hogy segítsen helyreállítani a fájlokat.”

Tehát a családi fotókhoz vagy venni kell egy jóval többe kerülő eszközt (plusz ugye legalább két disket), aminek a mentéséről magunknak kell gondoskodnunk, hiszen a RAID a törlés, vírusok, stb. ellen nem véd (plusz szűrt hálózati csatlakozót, és lehetőleg egy UPS-t is), vagy ugyanezt a pénzt nem egyszerre, hanem részletekben fizetjük ki. Akár mentésre is, pl. a Crashplan-nak.

Szóval én senkit se bátorítok arra, hogy ilyesmi eszközre bármi fontosat bízzon. Igaz ugyan hogy folyamatosan figyeli önmagát és jelez ha hiba várható, de akkor is az otthoni, mókás kis eszközöknek semmi köze nincs a nagy felhőszolgáltatók által nyújtottakhoz.

You may also like...