Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Hihi.

Akár mókás is lehetne, de nem annyira az. A laborvizsgálathoz vizeletet is gyűjteni kell. Ezzel alapvetően csak logisztikai problémák vannak, pl. a munkahelyen kevésbé praktikus dolog egy marmonkannával közlekedni ha az embernek szaladnia kell. Nem is ez az igazi probléma, hanem a gyűjtés módja. Amíg csak egyszer mondták el, addig tudtam hogy mit kell csinálni, ám amikor másodszorra a másik orvos is elmondta máris kissé zavarossá vált a kép, hogy akkor most mifasz is van. Utánaolvasva a pontos eljárásnak most már látom, hogy jobb hogy egyikre se hallgattam. Feltéve ha a labor leírása helytálló. Bár szerintem az, mivel ebben van a legtöbb ráció.

A vonatkozó rész: “orvosa 24 órás gyűjtött vizeletet kérhet öntől. Egy nagyméretű, tiszta, mosószer maradékoktól is mentes, jól kiöblített edényre lesz szüksége. A 24 óra alatt gyűjtött vizelet mennyiségét nagyon fontos feljegyezni, ezért érdemes a gyűjtő edényt fél literenként megjelölni – ismert űrtartalmú edénnyel, pl. vegyen egy fél literes üveget és töltsön az edénybe vizet, majd jelölje be fél literenként. A vizelet gyűjtés napján reggel, az első vizeletet a WC-be ürítse. Ezután a nap illetve éjszaka folyamán ürített vizelet mennyiséget az edénybe gyűjtse. A másnap reggeli első vizeletet is az edénybe ürítse – így ér véget a 24 órás vizeletgyűjtés. Az ürített vizelet mennyiségét gondosan jegyezze fel (pl. 2,5 liter). Rázza fel a vizeletet, hogy elkeveredjen, majd tegyen át egy másik tiszta üvegbe kb. 25-50 ml-t. Ezt kell a laborban leadni, és bemondani a gyűjtött vizelet mennyiségét.”

Az igazság az, hogy ha az ember nagyon akarja, akkor a két, különböző elmondásból épp nagyjából összerakhatta volna a pontos eljárást, bár a google nélkül azért rém macerás lett volna. És itt jön képbe az, ami nekem, mint kezdő betegnek marhára hiányzik, hogy ilyenkor a kezembe nyomjanak egy cetlit, amin a fentiek le vannak írva. Jó, persze, magamtól is megtaláltam, mert volt annyi eszem, hogy levegyem, a két elmondás alapján egy harmadik módszer lesz a nyerő, mert egyiknek se volt igazán értelme.

You may also like...