Elefánt a könyvesboltban

Sikeresen belefutottam a villanykönyvek világában téblábolók egyik problémájába, a lopott e-bookok terjedésébe. A cikket elolvasva pár dolog azonnal felmerült bennem.

Először is, végtelenül egyetértek, hogy az akciót utólag reklámozni talán kissé szokatlan taktika. Az viszont már más kérdés, hogy az ilyen akciókra szükség van-e. Igenis szükség van rájuk, mert ha teljes áron nem fogynak (megfelelően) a könyvek, akkor egyértelműnek tűnik a számomra, hogy az olvasóknak nem éri meg a megvásárlásuk. Az egy másik történet (post) lenne, hogy miért és menyiért.

Történt tehát hogy egy rakat könyv, amik amúgy marhára nem érdekelnek, annak ellenére hogy “papíron is jól teljesítenek” “iszonyatosan pörög” (ezek a dolgok riasztóan hasonlítanak a – számítógépes – játékpiac lózungjaihoz) egy akció során fele pénzért volt megvásárolható. Amúgy ez az az összeg amit már-már reálisnak tartok egy e-book-ért (másik post).

Fogyott is (gondolom) az ócsó íbuk, vitte a nép, aztán nahát, mi lett, felbukkant a villanykönyv egy levelezőlistán. Azért nem pl. egy hiperszuper torrentoldalon, mert pl. az Ncore kifejezetten tiltja és engedélyhez köti az ilyenek feltöltését (mármint a nem scan-ocr-változatos minőségű javítás útján készült, hanem valamilyen DRM-et tartalmazó könyvekét), nyilván nem ok nélkül.

A leírt folyamat, mármint hogy megveszi az epubot, abból pdf-et csinál és azt tölti fel valóban egy csodálatos esetlenséggel előadott akció, nagyon aranyos. Érdemes a cikket elolvasni, tanulságos.

Viszont nekem legott az jutott az eszembe, hogy ismerve a hazai viszonyokat, ugyan melyik kiadó várt mást? Tetszik, nem tetszik, ez van, egy Fábián Janka fan egészen biztosan nem tud mit kezdeni a DRM vagy szteganográfia kifejezéssel, így – hacsak nincs neki nagyon-nagyon szájbarágósan elmagyarázva – nem fogja érteni se azt, hogy bizony benne vannak az adatai a könyvben, és talán azt se, hogy az, hogy ha felölti valahová, az nem kölcsönzés, hanem igenis lopás.

Előre szólok, a puha DRM is zsákutca. Az is inkább másik post lesz majd, hogy miért. Az emberek gondolkodását kell megváltoztatni, és – szerintem – a villanykönyvek árát, és ami még fontosabb, a kínálatát. Gyakorlatilag egyetlen, általam olvasni vágyott könyv nem jelent meg elektronikus kiadásban, ami egyrészt az alternatív beszerzési módokat követeli meg, másrészt meg azt, hogy sokszoros áron ugyan de megvettem a papírkönyvet, és csak reménykedem, hogy nem fogok csalódni.

You may also like...