MÁV póver

mavlogoUgye az nem ismeretlen, hogy a MÁV frankón kitalálta, hogy legyen pótdíjas a gyorsvonat. Egye fene, legyen. De azt már nem sikerült megoldani, hogy a pótdíjat ki is lehessen fizetni. Persze a pénztárban ki lehet, de ha valaki nem akar sorba állni csak azért, hogy fizethessen a remek MÁV-nak, hanem otthon veszi meg a jegyet neten keresztül, akkor nem lehet. Még. (Egész érdekes kérdés, hogy amikor a döntést meghozták, akkor miért nem gondoltak arra, hogy a pénztárakon kívül is van élet).

Magunk is így jártunk, nem lehet megvenni a pótjegyet, sőt, ki is van írva, hogy “Interneten vásárolt menetjeggyel utazóknak a gyorsvonati pótjegyet 2013. május 31-én 24:00-ig befejezett utazások esetén nem kell megváltaniuk.”

Ezen információk birtokában úgy gondoltuk, hogy nem kell jegyet váltanunk. A meglepetés az volt, hogy a vonton a kalauz hölgy közölte, hogy bizony gyorsvonati pótjegyet kell váltanunk. Említettük, hogy úgy tudjuk, hogy nem kell váltani, erre valami olyasmit mondott, hogy “ez három napja van így”. Hát legyen, kicsengettük a 295 forintot.

Ám a dolog nem hagyott nyugodni, és még most a vonaton ülve megnéztem, hogy mit is ír pontosan a MÁV a “bővebb információ” részben. Ott az áll jelenleg: “Az e-ticket rendszerben kioszkos jegyátvétellel vagy otthoni jegynyomtatással jegyet vásárló utasoknak gyorsvonati pótjegyet csak 2013. június 1-jétől kell vásárolniuk.” Ebből bárki azt gondolná, hogy nem kell gyorsvonati pótjegyet vásárolni, mert nem kell. Mert az van oda írva.

Ám tovább is van még:
Átmeneti szabályok
2013. július 31-éig a gyorsvonati pótjegy-köteles vonaton a jegyvizsgáló akkor is pótdíj felszámítása nélkül adja ki a gyorsvonati pótjegyet, ha azt az utasnak a felszállási állomáson lett volna lehetősége előzetesen megvásárolni.”

Érted, nem kell megvásárolni, mert majd kiadják pótdíj nélkül. De akkor mégis meg kell vásárolni? Vagy ajiba adják? Nekünk 295 forintba került, és nem a borzalmas összeg ami letaglózott, hanem a szavak, mondatok nyomorúságos tekergetése, illetve hogy fáj a kapkodó, hozzá nem értésről árulkodó intézkedések folyamata. Nem volt senki aki leüljön öt percre, és átgondolja a dolgot mielőtt felkapta volna a telefont?

You may also like...