Tudtam, csak nem sejtettem.

FISH0095-c

Anno, amikor a fotografálást tanították nekünk, egy külön rész szólt arról, hogy hogyan kell tárgyakat fotózni. Számtalan szubjektív dolog mellett (milyen legyen a világítás, hogy szépek legyenek az árnyékok, plasztikus legyen a kép, kiemelje amit ki kell emelni és lehetőleg rejtse el a kevésbé előnyös részleteket) van pár olyan dolog, ami merőben technikai dolog. Olyanok mint a geometriai- és színhűség, és a zajmentes kép.

A gyárban most egy olyan probléma merült fel, hogy egy már legyártott és elég bonyolult, rém nehezen (vagyis drágán) mérhető alkatrészt kellene újból legyártani. Persze otthonra kell, mert ha mondjuk ipari kémkedésről lenne szó, akkor nem nekem kellene ezzel bohóckodni, de mindenképpen érdekes dolog.

Az első meggyőző adat az volt, hogy különösebb befektetés nélkül, azaz a már összeharácsolt apparátot felhasználva lazán lehet hozni az 1 pixel ≈ 1 századmilliméter pontosságot, ami azért elég baráti. Persze erre még bőven halmozódnak egyéb hibák, meg azért igen problémás eldönteni, hogy egy csillogó él esetén melyik pixel még a fém és melyik pixel már a levegő, de ez még mind kezelhető probléma.

Ám a módszer sehogy se akart kellő pontosságú végeredményt adni, a geometria torz volt. Én arra tippeltem, hogy az objektív torzít a széleken, vagy elmozdul egy lencsetag fotózás közben. Ezért készítettünk négy-négy képet a képmező két szélére és a közepére helyezett, jól mérető geometriával.

Az eredmény meglátva kissé felvontam a szemöldökömet, mert a képmező szélén a képek pontosan fedték egymást, de a közepén ugrált ám, de rettenetesen.

Ahogy ezen tanakodtunk, körbeállva a fotókat, feltűnt egy amúgy már teljesen megszokott, mindennapos dübögés, az alattunk lévő nyomda papírvágó gépe. Amikor ezzel a géppel dolgoznak, az egész épületszárny rezeg és néha recseg is. Ez a mozgás épp elég volt ahhoz, hogy a közgyűrűn lakó objektív remekül belengjen fotózás közben. Mivel a korábbi fotók ráadásul kihuzattal készültek (bár nehezebb objektívvel), nagyobb nagyítással, így azzal fotózva még határozottabbak lehetnek a rezgésből adódó hibák.

Nagy tanulság nincs, hacsak nem annyi, hogy ilyenkor már marhára kell figyelni mindenre.

You may also like...