SE-208BW: csalódás

u_12255552Translation: don’t buy it. Never!

Történt hogy megpusztult a DVD íróm. Ez előfordul, még ha elkeserítő is a dolog, de ez van, nosza, vegyünk másikat. Node milyet? Két lehetőségem volt: külsőt (drága) vagy belsőt (nem praktikus).

Természetesen a külsőt választottam, jelesül a SE-208BW nevű, pompás Samsung gyártmányt. Megbántam.

Ami – az amúgy remek – reklámanyagból nekem nem derült ki:

  • iSCSI módban nem lehet lemezt írni 1. Igazság szerint már ez a dolog elég lett volna, hogy ne ezt vegyem, mert kb. ezért választottam ezt, és nem a felébe kerülő másikat.
  • Ha viszont USB-n rádugom a gépre, akkor minden “Smart” funkció megszűnik létezni.
  • Ha megelégszem azzal, hogy csak olvasok a DVD-ről, akkor is rém macerás iSCSI-n használni, marad a SAMBA hozzáférés, azzal kemény 1,3 MB/sec sebességet tud (használhatatlan)
  • A DLNA support csak úgy működik, ha az eszközre jelentkezik be WiFi-n át az ember. Illetve nem biztos, mert tud a WiFi-re bridge-t csinálni, ám a DHCP szerverét nem lehet kikapcsolni, ami így összevész a már meglévővel. Igaz tud PPoE-t meg DHCP-t, így akár a meglévő WiFi router helyett is lehetne használni, ha nem lenne szánni valóan ügyetlen router.
  • Elvileg működik az, hogy a telefonról mentést csinálok, de az olyan lassú volt, hogy nem volt türelem végigvárni. Ez úgy működik amúgy, hogy be kell dugni egy USB pendrive-ot, és arra másolja először a cuccot, aztán meg kiírja. Párszáz mega fotó esetén már nem árt feltöltött akkumulátorral nekifogni a műveletnek (bár tény, hogy ez kb. a legegyszerűbb módja pl. a telefonon tárolt képek DVD-re írásának, bár vicces, hogy ha csak egy fájlt jelölök ki, akkor azt nem hajlandó lementeni – Please select more than 1 file.).

Működik viszont az, hogy a saját appjával DVD-t nézzek pl. a telefonról és gondolom a Samsung SmartTV-kről. Gázos viszont, hogy ehhez WiFi-n kell csatlakozni az eszközhöz.

Azt még hozzá kell tennem, hogy az eredeti firmware-től kékhalált dobott a Win 7 (iSCSI). A firmware frissítés szerencsére egyszerű dolog, ha valaki le tudja tölteni a firmware-t. Mivel ezt csak az oldalon elhelyezett flash alapú letöltővel lehetne, ám az szívet tépően lassú, ezért más megoldást kerestem. A megoldás az lett, hogy tcpdump-pal kikotorásztam a forgalomból, hogy pontosan mit is matat, és úgy álltam neki letölteni. A letöltés menete rém tanulságos volt: 10-15 másodpercig teljes(?) sebességgel ment, azaz olyan 50 Kb/sec-cel, aztán megállt. Ha nincs download managerem akkor lehet, hogy sose tudtam volna letölteni, és valahogy nem tudok szabadulni az érzéstől, hogy ez nem lehet véletlen.

Teljes mértékben osztom azt a véleményt, amit a szerkezetről olvastam: az ötlet remek, a megvalósítás csapnivaló. És marha drága is (igaz azóta, hogy ezt írták róla, lement az ára kb. felére, de még így is csak nagyon szűk réteg számára hasznos holmi).

Láb, jegyzet
1. https://www.samsungodd.com/WebManual/SmartHub/SE-208BW/en/Specifications_Product.html : “iSCSI: Because the disc recording via iSCSI cannot be supported, connect your Optical Smart Hub to the PC with USB cable to record the data on a disc.”

You may also like...