GoPro – DMCA – DigitalRev

trollingMivel úgy látszik hogy nem változnak az álláspontok, kicsit átnéztem, hogy mi is az ábra a DigitalRev-et ért jogi támadás tekintetében. A szövegben a GoPro jobbára a Woodman Labs-ot jelenti, csak úgy senki nem tudná, hogy miről van szó.

A háttértörténet

Történt egyszer, hogy az amúgy általam meglehetősen kedvelt DigitalRev, fotócucc értékelő oldal egy részét el kellett távolítani. Mivel értékelő oldalról van szó, adta magát a sztereotip ötlet, hogy biztos azért, mert lehúzták az egyik terméket, és emiatt akarják az érintett oldalt megszüntetni.

A vicc az, hogy az adott oldal épp a reklamáló cég termékét (GoPro Hero3) hozta ki jobbnak. Ekkor olvastam el, hogy mi is volt az indok:

We have a good faith belief that the Internet site found at digitalrev.com infringes the rights of the Company by using the following trademarks of the Company:
“GOPRO” Registered: 3/3/2009 US Registration# 3032989
“HERO” Registered: 12/20/2005 US Registration# 3308141
The Company represents that it has not authorized your customer to use the Infringing Material. Based upon information at its disposal on digitalrev.com, we believe that the statements in this notice are accurate and correctly describe the infringing nature and status of the Infringing Material.

A probléma

Tehát az a bajuk, hogy a “GOPRO” és “HERO” szavakat használják az oldalon. Ez fontos lesz, mert később már másra fognak hivatkozni.

Oké, bajuk volt, és mit tettek? Nem a DigitalRev-hez fordultak, hogy tisztázzák a problémát, hanem egyből a a szolgáltatóhoz, hogy iziben távolítsa egy a szerzői jogokat sértő oldalt. Már eleve ez a hozzáállás bicskanyitogató.

A DigitalRev természetesen megtette amit lehetett, hogy az oldal megmaradjon, ám feltette a kérdést, hogy akkor most mifasz is van? Hiszen olyan ez, mintha a Volkswagen Csoport perelné az autós újságot, amiért le merte írni, hogy Audi.

A GoPro támadásának hírére természetesen sokan felkapták a fejüket, és elkezdtek érdeklődni – pl. a GoPro facebook oldalán, ahol viszont ahogy láttam semmi választ nem kaptak -,hogy ez most hogy is van. Volt aki a GoPro supportot kérdezte ez ügyben, ők meg is kapták a nem éppen értékelhető választ:

“The letter that was posted next to the review on DigitalRev was not sent in response to the review. Obviously, we welcome editorial reviews of our products. This letter was sent because DigitalRev is not an authorized reseller of GoPro products and they were using images and had incorrect branding and representation of our product in their online commerce store. As part of our program – we ask merchants who are selling our product to use authorized images. That is why DigitalRev was contacted. But – our letter did not clearly communicate this and that is something we will correct.”

Ez a válasz azért  kissé nevetséges, és személyes véleményem szerint szimpla hazugság. Egyelőre a “something wi wlii correct” részre se találtam semmi utalást se a DigitalRev oldalán, de az fstoppers, a témával foglalkozó fórumán se.

Volt aki nagy bölcsen felvetette, hogy mivel a DigitalRev “not authorized reseller” ezért illegálisan árulja a terméket. Egyrészt ez alapból marhaság, csak azt jelenti, hogy nem felel meg a GoPro által felállított követelményeknek, például annak, hogy nem csökkenti a termék árát egy szint alá. Plusz a jelen kontextusban ez a  “not authorized reseller” kitétel nekem porhintésnek tűnik, mivel az eredeti levélben erről szó nem volt. Sőt, egész más jellegű problémával támadtak.

A GoPro számos helyen nyúlt félre: először is már eleve az indok, amivel az első levelet írták, az elég szánalmas. Tulajdonképpen érthetetlen. Másodszor hogy nem az oldal tulajdonosának küldték, hanem a szolgáltatónak, hogy tíccsákbe! Harmadszor – gondolom felismerve az balgaságukat – elkezdtek maszatolni, hogy az nem is úgy volt, hanem egyáltalán.

Hiába kedvelem amúgy a GoPro kamerát, a történtek után mindig van bennem egy kis tüske, hogy lám, milyen cég is ez. Erővel nyomulnak ész helyett és ezt nem is titkolják.

További ellenérzésekre ad okot, hogy nagyon megszabják, hogy mit és hogyan szabad írni a termékről. Nem tudom hogy ez a szabályozás mennyire egyedi vagy mennyire szigorúbb esetleg megengedőbb mint az átlag, de azért az ilyenek, hogy “Incorrect: I love the auto-photo feature on my HERO.”

Illetve ahogy ezt olvasgattam fedeztem fel azt a pontot, amin a GoPro fennakadhatott: “BE CAREFUL NOT TO … MAKE COMMERCIAL USE our trademarks without first obtaining explicit written permission from GoPro in advance.” Ez is vicces kissé, ezek szerint ha egy üzlet árulja a GoPro kamerákat, akkor először írásban kell kérnie, hogy kiírhassa pl. a kamera nevét. Értem én hogy joguk van ezt előírni, de hogy ezt komolyan is vegyék, azt már nem. Főként nem, hogy ugye nem a webshoppal volt a bajuk, hanem az értékelést tartalmazó oldallal.

Mi a tanulság? Nem is tudom… ne áruljak GoPro terméket? Semmilyent se, mert a többiek se jobbak? Mindegy mi van, akkor is a nagyobb cégnek van igaza?

You may also like...