Önkéntes műnyvilvántartás

Sajnos sehol se találom az a filmet, amiben Chase Jarvis beszélget egy bácsival (bácsiról?), aki készített egy képet, amiből mások húztak nem kevés hasznot.

Mégis megtaláltam:

Száz szónak is egy a vége, érdemes a műveket  regisztrálni. Lehet is, szerencsére, és nem is sokkal fájdalmasabb bürokráciával mint máshol. Vagyis… az addig oké, hogy fotókat remélhetőleg nem kinyomtatva kell leadni (remélem), de tovább olvasva  az SZTNH oldalát, kissé elszomorodtam. Hosszasan taglalják, hogy mit és hogyan kell kitölteni, majd van egy m4280logoondat, hogy:

“A jogszabály a személyes ügyintézés mellett lehetővé teszi, hogy az ügyfél postai úton vagy telefaxon nyújtsa be a kérelmet az előírt mellékletekkel együtt az SZTNH-hoz.”

Nagyon tetszik a megfogalmazás, hogy a jogszabály lehetővé teszi… nekem az jön le belőle, hogy lehet, de ne akard. Pláne, mert picit lejjebb:

“A kérelemért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj összege: 5000 forint. A díjat készpénzben vagy bankkártyával, POS-terminál útján adott fizetési rendelkezéssel kell megfizetni a SZTNH Ügyfélszolgálatán. Az igazgatási szolgáltatási díj más módon nem fizethető meg.

Tehát a személyes ügyintézés semmi módon nem kerülhető meg. Nekem ez nem lenne probléma, el tudnék kocogni oda, de aki esetleg nem a környéken él, annak még problémás is lehet.

Online felület, feltöltés, bármi, ami a középkort meghaladó technika lenne: az nincs (bár hazudok, mert van automata iratfeldolgozó). Az igazság az, hogy máshol sincs, a fenti video fő témája épp ez, hogy most mifasz legyen?

You may also like...