Setsubun – 節分

11049456_845b7c70f6_zA setsubun ünnepe némiképp hasonlít a busójáráshoz. De amíg a busók a telet űzik el (bár ahogy olvastam, van egy olyan legenda, ami szerint a törököket kergették el az ijesztő öltözékű emberek), addig a setsubun során a beöltözött alakokat kell (lehet) elűzni egy igen kényelmes megoldással: (pörkölt) szójabab dobálással. Mivel ez nem akármilyen szójabab, hanem szerencsehozó szójabab ezért ezt fuku mame névvel illetik. Az ijesztő maszkok viselői a gonosz, betegséget hozó démonokat (Oni) szimbolizálják, amiket a szerencse- és egészséghozó babokkal megdobálva az egészség megőrizhető, a jószerencse elősegíthető. Különösen hasznos, ha a démonokról lepattant szójababot fogyasztjuk, ezekből a babona szerint az évek számának megfelelő számút kell megenni.

A templomok celebeket is hívnak, hogy a nép közé szójababot (néha arany- vagy ezüstpapírba csomagolva), pénzt vagy édességet szórjanak. Az igazán menő templomok sumo bajnokokat is hívnak, mert őket félistenként tisztelik majd’ mindenki.

Noha az össznépi démonűzés és babdobálás a templomoknál történik, de a hagyomány szerint a házaknál is elvégzik ezt a szertartást, amikor valaki (jellemzően az apa) ölti fel a démonmaszkot, és a család többi tagja dobálja meg.

https://sakurahouse-blog.com/blog/2013/01/12/setsubun-is-coming/

https://en.wikipedia.org/wiki/Setsubun

You may also like...