Kötőhártya gyulladás

Elég messzire vezet egy ilyen dolog, amikor itthon maradok, egy napot pihenek, és elkezd bennem éledni a tettvágy. Igaz a monitort még nem nagyon kéne nézem, mert fáraszt, de ennél nagyobb bajt nem okoz. Amúgy is hét-tíz nap a doktornéni szerint, szóval még van időm:

De ha már ennyire ráérek, akkor gondoltam utánaolvasok, hogy mi is ez a kórság, és idemásolom a megfelelő részeket. Az első dolog amivel szembesültem, hogy nincs CC licensz alatti leírás erről a betegségről sem. Számos helyen olvashat róla az érdeklődő, ám jó esetben a “minden jog fenntartva” üzenet olvasható, rosszabb esetben csak a “(C)” jel van feltüntetve. Illetve néha még az se.

https://en.wikipedia.org/wiki/Conjunctiva

Ezért aztán az angol wikipédiához kellett fordulnom, hogy a Conjunctivitis-ről többet tudjak meg.

Tehát a kötőhártya – conjuctiva, ami a szem legkülső rétege, ami a szemfehérjét és a szemhéjakat borítja. A wikipédián állati jó rajzok láthatóak erről. Mivel bőségesen el van látva erekkel, ezért rém látványos, amikor gyulladásba jön (lásd a fenti képemet, ami pár nap kezelés után még mindig elég meggyőző).

A probléma ott kezdődik, hogy a ~ nem igazán jellegzetes tünet (ha jól fordítom a wiki “relatively nonspecific symptom” részét). Kiváltó oka lehet fertőzés (ami persze lehet bakteriális vagy vírusos), allergia, irritáció (savas, lúgos, mechanikai), vagy akár egyszerűen a ritka pislogás. Épp ezért a kezelése se annyira egyértelmű, így ha nem nagyon gyógyul, akkor mindenképp szemész szakorvoshoz kell fordulni.

Ami tévhitbe, házi kuruzslásba belefutottam:

– a kamillateás borogatás ugyan használhat, ám mivel a kamilla is allergén, ezért hacsak az orvos nem javasolja, akkor inkább ne

– lekötni se érdemes a szemet – de ezt már nem találom, hogy hol olvastam -, mert úgy nem tisztul, pedig az nem árt.

Ha mégis szükség lenne ezekre, akkor az orvos úgyis mondani fogja.

You may also like...