Új kor régi problémái

Két, egymáshoz némiképp hasonló problémáról olvastam mostanság, és mindkettőnek hasonló – vagy akár egyező – gyökerét vélem felfedezni.

Az egyik egy akár vicces történet is lehetne: egy 16 éves kölök véletlenül az egész világot meghívta a bulijára, majd lemondta a partit és családostul lelépett otthonról. A gond az volt, hogy igen sokan mulatni akartak, és mulattak is, ám ennek a környék lakói nem nagyon örültek. Nahát.

Ami leginkább meglepett, az a politikusok hozzáállása, ami röviden annyi, hogy “Tilcsákbe!”.

Nyilván ez így nem fasza, hogy valaki véletlenül ilyen sok embert tud egy helyre csődíteni mindenféle komolyabb szervezés, ellenőrzés nélkül, de lássuk kik lehetnek a felelősök?

Azonnal adódik mindjárt a kölök személye, ő hívta meg a tömeget, az ő felelőssége minden. Ez egy kényelmes megoldás, a mókusok elé lehet vetni, és mindenki boldog, hogy a bűnös meglakol.

Viszont felmerül a szülők felelőssége is. Egyrészt hogy hülye a gyerekük, hogy ilyet csinál ((Persze ez se igaz, hisz tévedett, nem figyelt, viszont később észrevette és korrigálta a hibát.)). Másrészt a gyerek kiskorú, a szülei felelnek a cselekedeteiért. Tehát a szülőket kell pellengérre állítani.

Igen ám, de a szülő azért nem követhetni a gyermek minden mozdulatát, és lássuk be, egy apró figyelmeztetés a Facebook részéről a hirdetmény létrehozásakor már megelőzte volna a problémát. Például egy “Ha mindenki számára látható a meghívó, akkor esetleg olyanok is megjelenhetnek az eseményen akikre nem számítasz. Javasoljuk hogy csak barátok, vagy a barátok barátai számára tedd láthatóvá a meghívót”. Vagy hasonló. Tehát tulajdonképpen a Facebook a hibás, tilcsákbe. Most.

De joggal merülhet fel az is, hogy ki az a marha aki egy ismeretlen gyerek születésnapi bulijára elmegy. Csak úgy beállít valahová, mert ott buli van. Lesz. És nem ellenőrzi le indulás előtt, hogy nem átverés-e az egész, és még mindig áll-e a meghívás. És amúgy is, nem a gyerkőc randalírozott a környéket, hanem a bepörgött partiarcok, akik nem voltak képesek felfogni, hogy nincs buli. Ezért aztán csináltak maguknak.

Tehát a zemberek a hibásak. Nagyon helyes, hogy a policáj el is vitte őket.

Nagyjából ezek a vélemények szoktak elhangzani, de egy valamit rendszerint kihagynak. Az Internet és a nagy nyilvánosság mindennapossá válásával bárki kezébe kaphat egy igen erős és kiszámíthatatlan erőt. A kissrác nem volt felkészülve arra, hogy mi történik akkor, ha meghívja a föld összes lakosát, és azok – ha töredék ezrelékük is – el is jönnek. A szülők se voltak felkészülve, sőt, valószínűleg a “gyerek” úgyis jobban ért a “géphez” mint ők, így nyilván nem tőlük várta a segítséget. Maga a Facebook se volt felkészítve egy ilyen, potenciálisan veszélyes esemény kezelésére, és a felhasználók se fogtak gyanút, hogy itt valami bibi lesz  ((Természetesen ez sem új keletű dolog. Orson Welles rádióban leadott műsora országos hisztériát kavart anno. Ami figyelemre méltó még akkor is, ha a média szokásos túlzásával elosztjuk a híreket)) . Persze ha ki lettek volna okítva, akár csak az egyik szereplő a sok közül fel lett volna készítve az esetre, már nem történt volna baj.

És itt kapcsolódik a másik történet, amit egy szakmai portálon olvastam. A lényege, hogy többé-kevésbé véletlenül egy olyan oldalra tévedt a derék kolléga, amitől teljesen elrémült. Konkrétan egy ember lefejezését mutatták neki egy kis filmecskén.

Mivel a pontos címet nem írta meg, ezért csak tippelni tudok, hogy az a videó lehetett, amin egy amerikai fejét vágják le a terroristák. Nick Berg nevére keresve bárki megtalálhatja akit érdekel.

Érdekes módon a szakmai portálon is az első reakció a tilcsákbe volt. Mégpedig ilyen indokkal, hogy “felnőttek is sérülhetnek”. Tiltsuk be a baltát, mert a felnőttek is sérülhetnek baltahasználat közben.

Komolyabb probléma viszont, hogy igen, mi van ha a gyermek téved az oldalra. Az véletlenül se merült fel – legalábbis eddig -, hogy mit lehetne tenni azért, hogy ha a gyerek mégis egy hasonló oldalra téved (vagy hasonló filmet lát a tévében – a Tropic Thunder például vígjáték amúgy), akkor ne guvadt szemmel nézze, hogy milyen jóóó, hanem normálisan reagáljon, azaz hagyja a fenébe a mocskot.

Anno a középiskola talán harmadik osztályát végeztük, amikor az utolsó nap amolyan elővakáció volt. Vagy érettségi időszak volt, ilyesmi. És az egész osztály nézhetett videofilmet, amit mi választottunk ki. Hivatalosan valami akciófilm volt, már a halál se tudja hogy mi, de hogy, hogy nem, egy pornókazetta (is) bekerült a lejátszóba ((Pedig hivatalosan tanári felügyelet alatt álltunk, de volt őrszem az ajtóban)).

Anno az úrilányoknak szánt könyveket gondos szemek átnézték, és az erkölcsökre káros részeket egyszerűen összeragasztották. Szerintem ezzel csak azt érték el, hogy az ifjú hölgyeknek el se kellett olvasni az egész könyvet, csak megkeresni az összeragasztott részeket, majd ezeket egy érintetlen példányban csak azokat elolvasni.

Ezek alapján úgy vélem, hogy a tiltás, elzárás sose működött és soha sem fog működni. Különösen, mert minden ami tilos, az érdekes. Ahogy a cseten írta egy lányka, “…amióta anyu engedi hogy dohányozzak, ritkábban gyújtok rá.”

Tehát más megoldás kell.

A gyereket – illetve egy csomó felnőttet – fel kell készíteni arra, hogy a világban vannak rémisztő dolgok, amikkel előbb-utóbb össze fog találkozni. És ha összetalálkozik, akkor ne féljen segítséget kérni, szólni, hogy valami nincs rendben. És igen, az embereket is rá kellene szoktatni, hogy gondolkozzanak. Nehéz dolog, de meghozza a gyümölcsét. Muszáj neki, mert szerintem más megoldás nincs. És nem is lesz, mert sose volt. Pedig a problémák semmit se változtak.

You may also like...

2 Responses

  1. Gyula Hajdu szerint:

    A sok kóla, Dark Athena és az fórumozók hülyesége 😀

  2. Attila Bardi szerint:

    Volt otthon vodka? Vagy csak nem tudtal aludni?