Megfogadtam, hogy csak olyan játékot veszek meg, amit már végigjátszottam…

Ma reggel megvettem a Bioshock 2-t a steam-en, mert épp akciós volt. Pontosan 1367 forintomba került. Merengtem is egy sort, hogy egy halom dologra doboki ki pénzt, nem ritkán jóval többet is, és mégis, mintha a fogamat húznák amikor egy-egy játékért ki kell csengetnem az 5-10-50 dollárt.

Ám rájöttem, hogy ennek egyszerű oka van. Történt ugyanis pár napja, hogy vettem egy órát, 2900 forintért. Nem kell hozzá nagy fantázia, hogy az ember kitalálja, hogy kevesebb mint háromezer forintért milyen órát lehet venni. Hát, gagyit. Voltaképp csodáltam a kínai ipar már-már művészetbe hajló gagyigyártási képességét. Hihetetlen leleménnyel oldották meg, hogy a termék olcsó legyen, de mégis működjön. És alapvetően ugyanannyit tud a 2900 forintos kínai óra mint a 1.5M forintos Cartier. Különbség persze van, de ez már egy másik kérdés.

A lényeg, hogy megvettem a rém gagyi órát, megcsodáltam, hogy milyen rettenetesen silány, és csak magamra lehettem mérges, mert kétszer is szemügyre vettem, mielőtt megvásároltam. Buktam 2900, ez van.

Mi van viszont amikor megveszek egy játékot? A legújabb divat szerint még demó sincs. Illetve a steam-en már nem először fordul elő, hogy van demo, csak épp nem lehet letölteni. Tehát esély nincs kipróbálni. Marad mások véleménye, köztük olyanoké, akik a takonnyá tömörített és apróra nyomorított jutub videókra recskáznak, hogy ennek milyen gyönyörű a grafikája. Marad a szakújságírók véleménye, akik szerintem nem szabad hogy rosszat írjanak a játékról, mert akkor többé nem kapnak tesztelésre példányt. A fórumokban folyó vita még kevésbé értelmes, arra szót sem érdemes vesztegetni.

Tehát az ember elcsábul, elhiszi, hogy valami remek játékot fog kapni, esetleg preorderrel rendel, mert úgy extrákat kap, 10%-al olcsóbban (egy évvel később 75% engedménnyel veheti meg ugyanazt), és türelmetlenül vár, olvassa a specifikációkat, és reménykedik, hogy nem verik át. És néha szerencséje is van. Néha meg azt tapasztalja, hogy egy – kissé később – bevallottan szarul sikerült játékra várt, költött, és nagyon-nagyon becsapva érzi magát. Nem is elsősorban a pénz miatt, hanem azért, mert palira vették.

You may also like...