Hamburger? Adó!

Kezdeném azzal, hogy alapvetően jó ötletnek tartom. Ám ami ma reggel gép elé ültetett az az a csúsztatás, amit a tévében volt szerencsém látni. Történt ugyanis, hogy bejött egy bácsi, akinek a nevét már nem tudom és elmondta, hogy milyen jó lesz az, hogy így a zemberek majd ojan egészségesek lesznek, hogy ihaj.

De miért nem lesznek?

Nézzük először is azt, hogy valamennyi zsírra, cukorra, sóra miegyébre mindenképp szüksége van a szervezetnek. Az McDonald’s-nak volt is egy kampánya, amiből kiderült, hogy a (McDonald’s) hamburger a legegészségesebb étel a világon. Csak ne egyél belőle – sokat.

A második probléma a “csomagolási egység” alapján kivetett adó. Vagy járulék. Vagy mindegy minek nevezzük. A “Kapitány büfé” kínálatában alapvetően három féle hamburger szerepel. A szimpla, a dupla és a tripla. Én a tripla árát tudom fejből, mert azzal este hatig elvagyok, ez a hambi konkrétan 890 forintba kerül. A derék kapitány nyilván nem fogja 900 forintra emelni a termék árát, mert akkor oda lenne a “nemisdrága” érzést keltő ár. Tehát a vásárló nem látja majd azt a plusz 10 forintot. A kereskedő viszont kisebb haszonnal dolgozik majd, és kevesebbet fog adózni ((Jó, tudom, alighanem most is keveset adózik, nyilvánvaló okokból, de demagógiából sose elég. És amúgy lehet, hogy tényleg kevesebbet fog adózni.)).

A másik vicces dolog ezzel kapcsolatban, hogy ha az emberek tudják, hogy a 350 forintos hamburgerben is van 10 forintnyi adó és a 900 forintosban is van 10 forintnyi, akkor a 900-as némiképp felértékelődik, hiszen abban relatíve kevesebb az adó, tehát olcsóbb. Tehát többet fognak venni belőle. Szintúgy tökön szúrja az ötletet, hogy a 200-250 forintos félliteres és a 300-350 forintos kétliteres kólán is ugyanannyi lenne az adó, szóval melyiket is vegye inkább a spórolni vágyó?

A szesz és a dohány adóját felőlem emelhetik, de fogadjunk, hogy ez azért nem lesz olyan rettenetes mértékű. Ha egyáltalán. A többi része, a gyorshajtók, extrém sportolók büntetése egy megint másik dolog, szintén megérne egy misét.

Szóval ez az egész dolog több sebből vérzik, de ez mind kevés lett volna ahhoz, hogy leírjam, úgyis mindenki tudja, vagy átgondolhatja, hogy szerinte így van-e. Ezért “örültem” annak a kijelentésnek, amit persze azóta se találok meg megint, ami arról szólt, hogy egy bácsi (talán épp az, aki most reggel osztotta az észet) elmondta, hogy vágják ők, hogy ez a terv azért messze van a tökéletestől, sőt, tulajdonképpen (egészségügyi szempontból) úgy szar ahogy van, de ez nem is erről szól, hanem arról, hogy kell a pénz a kórházaknak (eheh) és ezért minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy ezt a pénzt előteremtsék. Oké, ez stimmt, értem, elfogadom, mert így van. De azt nem csípem, amikor hülyének néznek.

You may also like...