A dinoszauruszok halála

Nem nagyon akartam már bármit is írni, de egy index cikk felkeltette bennem a közlésvágyat. A cikk szerint egy derék ember arra használja a gonosz torrentet, hogy a BBC amúgy teljesen publikus, bezárásra ítélt oldalait évi kerek 4 dodóért megmenti. Teszi mindezt úgy, hogy a letöltött oldalakat összecsomagolva felteszi egy seedserver-re, és magát a torrent fájlt terjeszti, kérve, hogy az emberek maguk is seedeljenek, így mentve meg az illető oldalakat, azok anyagát.

Maga az ötlet annyira egyszerű, kézenfekvő és már több helyen elsütött, hogy így, önmagában egy szót se érdemelne. Az igazi érték a hírben számomra az, hogy a BBC, amit amúgy kedvelek, milyen tohonyán, értelmetlenül és értetlenül, a technika lehetőségeit teljesen figyelmen kívül hagyva oldotta meg a problémáját (mármint a weblapok üzemeltetését).

Kétségtelen, hogy így önmagában ez a négy dolláros megoldás nem más mint egy gúnyos fricska ((Különösen, hogy a derék ember meglehetősen bénán szedte le az oldalakat, gyakorlatilag nézhetetlen az egész)), hogy lám, a BBC-nek nincs évi négy dollárja, hogy megőrizze az adatait. Nem más, és nem is igazán több. Viszont kíméletlenül piszkálja az ember gondolatait, hogy lám, ennyire egyszerűen is meg lehet oldani dolgokat?

Igen, meg lehet. A torrent csak egy dolog. A technika fejlődésével teljesen új játékszereket kaptunk, meg kell tanulni játszani velük. Ahogy most látom a világ egyre inkább távolodik a réges-régi, “a világnak öt számítógépre van szüksége” hozzáállástól ((Tudom, hogy ez az idézet kitaláció, ám nagyon sokáig az volt a tuti, hogy nagyon nagy szervereken fog futni minden, amik nagyon tutik, és sose romlanak el. Újabban már az se számít, ha egy-egy komplett gépet elrabolnak a wuczlik, esetleg a köcsög ősök, a rendszer egésze, a felhő gyakorlatilag akadás nélkül fut(hat) tovább)). Manapság már szinte mindenki költözik a felhőkbe ((Ami szerintem messze nem olyan nagy durranás mint ahogy azt beállítják, csak kellett valami új bullshit, amire el lehet költeni egy cégnél a fejlesztési keretet)), és ugyan gyerekcipőben jár a dolog, de rengetegen adják ajándékba a saját gépük fölös kapacitását.

És én tulajdonképpen el se tudom képzelni, hogy mit hoz a holnap, de rém kíváncsi vagyok rá.

Egészen más történet: “Nem tud mit kezdeni a Sony a PS3-töréssel” Újabb dínó, és újabb bosszantó fricska.

És íme egy példa arra, hogy mire használható a modern technika: Androiddal a kátyúk ellen. Ahogy írják, vannak hibái, de egyszerű feltételvizsgálatokkal (pl. minimum 10-100 jelzés egy helyről, vagy a csatlakoztatott dokkoló megléte) jelentősen növelhető a rendszer megbízhatósága.

You may also like...