A mai nap eddig…

Már reggel annyi minden történt, hogy muszáj hosszabban leírni, nem igazán fér el egy-két státuszüzenetbe.

Erzsébet híd

A Belvárosi Plébániatemplom és a Március 15. tér felújítása okán eddig is macerás volt az Erzsébet híd pesti oldalának boldogabbik felén a közlekedés. Ám ma reggel, amikor a rendszertelen egészségügyi sétámat végeztem, feltűnt, hogy a lépcsőlejáró (amit amúgy se szoktam használni, de a történet szempontjából ez most nem annyira jelentős) egy meglehetősen lazán odavetett korláttal van lezárva. Így kénytelen voltam az amúgy kissé keskeny, járdának talán elméleti szinten nevezhető kis csapáson leegyensúlyozni a hídról ahogy szoktam. Itt szembesültem azzal a problémával, hogy a híd lábánál a derék munkások elfoglalták a korábban még működő járdarészt, így esélyem se volt legalább viszonylag szabályosan leosonni a hídról. Ezért aztán dacolva a szembehaladó forgalommal, a rendőrökkel és a többi gyalogos részben értetlen, részben megvető pillantásával végül is a Ferenciek téri buszmegállóig verekedtem magam, ahol végül is fel tudtam jutni a járdára.

Mozart

Talán emlékeznek még páran arra, amikor a Fésűn Sztrít, Rogán Pipi nagy álma elindult. Volt anno egy helyes kis Mozart csemegeüzlet, mindjárt a Le Meridien mögött. Akkoriban a Madách téren laktunk, és rettentő kényelmes volt átsétálni csokiért, marcipánért vagy teáért. Ám jött a nagyszerű beruházás, és a bolt költözni kényszerült, noha senki se értette, hogy miért is ne maradhatna a helyén, hisz a cipők, kabátok, bugyik mellett igazán üdítő látvány volt. Ám ma láttam meg, hogy hogy hogy nem, visszakapta a régi helyét. Fölöslegesnek vélem találgatni az okát, különösen, hogy azóta már kétszer költöztem másik kerületekbe, így már végképp nem érint a dolog.

A dohányzás…

… buszmegállókban. Mint tudjuk, tilos. Nem döbbentem meg túlzottan, amikor azt tapasztaltam, hogy ennek ellenére bizony számos helyen ott füstölnek az emberek, ahol ezzel egyrészt másokat, pl. engem zavarnak, másrészt meg tilos is. Nem hiszem, hogy merő rossz szándékból tennék, szerintem egyszerűen csak nem tudnak róla. Mert amíg az aluljárókban ki is van tapétázva, hogy tilos a dohányzás, és saját szememmel láttam, hogy a vétkező polgárokat szóban intették cselekedetük folytatásától, addig a BKV megállóiban semmi jel nem utal arra, hogy ne lenne szabad, illetve rengeteg helyen gyakorlatilag lehetetlen megállapítani, hogy meddig tart a megállóhely. Persze erre is van szabály, de mennyivel egyértelműbb lenne pár tíz liter festéket elhasználva diszkréten jelölni a megállóhelyek határait. Vagy – ahogy azt számos helyen teszik – felfesteni az adott helyre a tiltást.

You may also like...