Milestone, Android 2.2

Számos blogbejegyzés ígérgette a 2.2-es, Froyo nevű Android megjelenését, először 2010 közepére, majd szeptemberre végül 2010 végére. Az első igazi fénysugár októberben csillant fel, amikor ügyes emberek “találtak” pár 2.2.1-es Android rom-ot. Hogy hogy nem, azok épp jók a Milestone készülékekre.

Ezeket a híreket olvasgatva teljes nyugalommal vásároltam ilyen készüléket, hisz’ biztos voltam benne, hogy immáron csupán napok kérdése, és OTA ráborul a telefonomra a Froyo. A napok teltek-múltak, frissítés valóban jött a telefonra, de az ettől még 2.1-es maradt. Tegyük hozzá, hogy alapvetően semmi bajom nincs vele, az egyetlen funkció ami érdemben hiányzik az a teethering, és esetleg a sztereo BT profil (azt hiszem, az a 2.2 újdonsága).

Egész sokáig türelmesen vártam (a mai napig), de végül is már úgy éreztem, hogy a tudatlanság ellen tennem kell, és hamar felhívtam a Motorola magyarországi képviseletét. Szerencsére egy meglehetősen technikai emberrel volt szerencsém beszélni, aki a honlappal ellentétben február első hetére ígérte ((Egész pontosan azt mondta, hogy 95%, hogy február első hetében megjelenik.))  a 2.2-es Androidot, mondván, hogy nekik már megvan, de a telefonokra nem szabad feltelepíteniük. ((https://androidportal.hu/2011-01-05/motorola-joghurtja))

Tehát már csak várnunk kell. A frissítésre két lehetőség van. Az egyik, hogy szakszervizben feltelepítik, a másik, hogy OTA frissítéssel, egyszer csak automatikusan felkapaszkodik a telefonra. Korábban olvastam valahol, és már sehol se találom, hogy várhatóan régiókra bontva fog megérkezni a frissítés, azaz ki tudja, hogy mikor.

A harmadik lehetőség, hogy az ember kecsesen leszarja, hogy a Motorola mit töketlenkedik a frissítés kiadásával, és saját maga telepíti fel az újabb Android változatot. Akkor viszont lehet, hogy elkezdem írni, hogy “Miért nem lesz soha többé Motorola telefonom”.

You may also like...

7 Responses

 1. Attila Bardi szerint:

  Hozok neked nemet sim-et, aztan kiprobalhatod.

 2. Gyula Hajdu szerint:

  Najó, esetleg gémek miatt lenne érdekes. Viszont ez azt jeleni, hogy szerzek pl. egy brit kártyát, és onnanstól kezdve vehetek appokat? És hogy fizetek, egyenleggel, vagy másképp?

 3. Attila Bardi szerint:

  Nem vettem meg a faradtsagot. Talan majd jovoheten.

 4. Gyula Hajdu szerint:

  És van is benne olyan app, amiért érdemes fizetni? Nem mintha annyira nagyon kellene bármi is, inkább a 2.2-es A után lesz érdekesebb.

 5. Attila Bardi szerint:

  A fizetos market magyarorszagrol nem elerheto. Ha szerzel egy kulfoldi SIM-et, akkor hirtelen az is lesz.

 6. Gyula Hajdu szerint:

  Az Androidot még nem tudom hová tenni, túl gyorsan fejlődik. De alapvetően remekül használható.
  iOS, WP7 nem volt még a kezemben, amit tudok az egy iPod Touch alapján annyi, hogy az Apple mindent megtesz, hogy a termék kényelmesen használható legyen. Minden egyéb másodlagos a számukra.
  A Symbian nagy csalódás a számomra. Még mindig nem tart ott, ahol anno az Epoc tartott. Egész pontosan egy remekül összecsiszolt, megbízhatóan működő rendszer helyett egy csili-vili de tákolt környzetetet kap az ember.

  Az Android egyelőre nagyon tetszik. Hiányzik viszont az, ami az Epoc-ban megvolt, az összecsiszolt környezet. Ha kijön a 2.4-es, akkor majd kíváncsi leszek rá, de lehet, hogy csak a 3.x környékén váltok készüléket. Addigra hátha letisztul a Market, és megjelenik az a kis számú, de jó fizetős alkalmazás, amiért röhögve adok akár 5 dodót, mert megéri, és nem kell átnéznem 30 ébresztő appot, mert a kívánt funkciók halmazának csak egy-egy szeletét tudják.

 7. András Süle szerint:

  Már régóta él bennem a hipotézis, hogy a desktop oprendszerek analógiájára egy hasonló, bár némileg paradox felosztás látszik kialakulni a mobil OS-ek piacán is. Az elméletem a következő:

  – a mobil oprendszerek Windowsa az iOS. (Kvázi) piacvezető, hatalmas alkalmazás- és felhasználóbázis, elég jól tákolható, könnyű használni, nagyjából kiforrott. És tele van idegesítő hülyének nézéssel: süt belőle, hogy okosabbnak hiszi magát a júzernél.

  – az Android a desktop Linuxok megfelelője. Nagyon fejlett, nagyon moddolható, igazi hekker-mennyország. Erőteljes, hatékony, még egy kávéfőzőn is elfut. Viszont mindig is egy kicsit bénán néz ki, vizuális megoldásaiban kullog a Windows (iOS) után, inkább majmol, mint újat ad. Az appok vannak bőven, de a sufniszag elég sokukon érezhető.

  – a Windows Phone 7 pedig egyértelműen a mobilok MacOS-e. Szép, gyors, különleges, igazi user experience bajnok és egy kicsit mindenki irigykedik rá. Viszont a világon semmivel sem kompatibilis, az alkalmazások drágák hozzá, alapvető feladatok megoldása is komoly fejtörést okoz a mainstreamhez szokott felhasználónak.

  – a mobil OS-ek igazi rockere persze a Symbian. Mint az OS/2, az AmigaOS vagy (nem meglepő módon) az Epoc. Szinte mindent tud, amit a nagyok. Sőt, már tíz éve is tudta ugyanezt. Bármire képes, hardverigénye gyakorlatilag nincs. A tehetségtelen menedzserek nyírják ki. A felhasználóit pedig az idegtépő bugok.

  No ezt most jól megmondtam. :)