Mik ezek a mai, lófaszjóska zenészek?

Nemrég hallottam egy feldolgozást Bach jól ismert szerzeményéből, és gondoltam milyen remek lesz megkeresni. Sajnos a dolgot nehezíti, hogy fogalmam sincs, hogy miben hallottam. De hát a jutub nagy, biztos lesz rajta valami érdekes.

Nem nagy meglepetés, hogy találtam is, ám előtte(?) érdemes egy kicsit belehallgatni az eredeti (már amennyire eredeti lehet) műbe, egy értő orgonista tolmácsolásában. Tudni érdemes, hogy ezt Bach z 1700-as évek legelején írta, azaz  túlélte az azóta eltelt bő háromszáz év minden változását. Persze fellelhető jazz-es, rock-os, szóló és nagyzenekari előadásban, gitáron és egyéb, fura hangszereken megszólaltatva, vagy épp a dallamot kirajzolva, hogy látható legyen a dallam végtelen egyszerűségének a bonyolultsága. Talán ennek az egyszerűségnek köszönhetően még rap verziót is találtam belőle. ((Jó, tudom, ez nem rap, hanem valami más, de akárhogy is magyarázzák, nekem mindegyik ilyen tök egyforma…))

Szóval ez a derék ember egyszer jól megírta ezt a nótát, és pár száz év elteltével még mindig újabb és újabb lehetőségeket fedeznek fel benne, illik rengeteg stílushoz, és nemzedékről nemzedékre fedezik fel nagyszerűségét.

És ahogy hallgattam a sok-sok variációt, interpretációt, feldolgozást a közelmúlt eseményeinek ködéből előbukkant pár kellemetlen emlék, kb. úgy, mint amikor az ember egy szép, langyos nyári reggelen a sunyin telefingott lifttel kénytelen utazni. A sok mai “zenész”, akik egy-két év múlva már a torrentoldalakon se lesznek fent, nemhogy a lemezboltok kínálatában, hogy meri magát zeneszerzőnek titulálni? Persze én nem arra a szerencsétlenre haragszom, aki vállalta, hogy egy évig bazári majom lesz, hanem a kiadókra, akik a profit érdekében szeméttel tömik az emberek szemét és fülét.

De hogy azért kellemes emlékkel érjen véget ez a post, itt van az, amit szerencsére megtaláltam, és szemnek is, fülnek is kellemes…

Többszöri meghallgatás után kiderül azért, hogy inkább Bach zsenije mintsem a virtuóz játék adja el ezt a klippet.

You may also like...

2 Responses

 1. Tamás Székffy szerint:

  Kiütést kapok néha egy-egy átdolgozástól. Osztom sokak nézetét, hogy amit zenében már meg lehetett írni, azt jórészt már megírták, a többiek mind “hozott anyagból” dolgoznak.
  Óriási szerencse, hogy vannak kivételek.
  https://www.youtube.com/watch?v=9KOUEmZfa9s

  • Gyula Hajdu szerint:

   Jaja, két hét Back hallgatás után a MOS 2011-es válogatásából egy szám nem tűnt szánalmasan bugyutának.