Miért maradnak életben a warez FTP-k?

Most már az index is kezdi feszegetni a pofonládát, ugyanis sok-sok embernek feltűnt, hogy egy-egy torrent tracker lefoglalásához nem kell más csak egy elsuttogott névtelen feljelentés. Na jó, az nem árt, ha az ember zenész, aki úgy reklámozza az új albumát, hogy gyorsan becsukat pár oldalt. Reklám, mert én – szégyen vagy nem szégyen – másképp nem hallottam volna a megjelent remekműről.

Érthetetlennek tűnik a dolog, hogy amíg az ingyen terjesztett anyagok okán nyomozás indul, szervereket foglalnak le, sőt a médiát is odacsődítik (bár csődül az magától is), addig az egyértelműen haszonszerzési céllal létrejött oldal él is virágzik. Pedig a válasz – szerintem – rettentően egyszerű. Ugyanis ez csak úgy látszik, mintha illegális lenne, valójában teljesen törvényes.

A kulcs az a szerverek fizikai helyzetében van.  Van ugyanis egy orosz törvény(?) mégpedig a ЛС-3М-05-09 számú, amit érdemes lenne figyelmesen átolvasni. Hozzá se fogtam, egyrészt mert az orosztudásom rettentően megkopott, másrészt egy hasonló szöveget magyarul se feltétlen értek meg. De ha jól olvastam a megjegyzéseket, ez egy olyan törvény, ami azt mondja, hogy amíg a megfelelő sarcot megfizeted az orosz jogvédőknek(?), azaz az ottani ASVA-nak, addig azt csinálsz amit akarsz. Ilyen elven működhet a legalsounds.com is.

Félreértés ne essék, tudom én, hogy nem a zenészekhez kerül a pénz, hanem az orosz maffiához. Ám akárhogy is nézzük, a maffia egy gazdasági szervezet, és elveiben nem nagyon tér el pl. a magyarországi jogvédők elveitől. Vagy akár a RIAA vagy bármelyik hasonló szervezet elveitől. Fizess vagy meghalsz.

Ha a fenti okosodásom igaz, akkor a jogvédők, akik a javunkat akarják ((De mi nem adjuk, eheh)) csúnya öngólt lőttek. Elfojtják az ingyenes terjesztést, még ha a (magáncélú) letöltés maga legális is, ezért maradnak a fizetős megoldások, amikből persze nincs pénze az előadóknak. Az online terjesztésnek pedig a “magasan megállapított jogdíjak miatt nem működőképes”. Nem technikai vagy jogi okok miatt, vágod? Hanem mert nem bírnak eleget szakítani rajta.

Rém kíváncsian várom, hogy mi lesz ebből.

You may also like...