Új útitárs II.

Túl sok időm van a készülődésre, ezért aztán egy újabb kütyüt találtam, amit magammal fogok vinni.

A kütyü pedig nem más, mint egy GPS logger. Ami nagyjából azt tudja, hogy megjegyzi, hogy merre jártam, és ezt az útvonalat fel lehet tenni térképre. Illetve van még egy hasznos lehetőség: a megtett utat össze lehet fésülni. Ezek után pedig maga a kép (jpg) fogja tudni, hogy hol készült. Ez már csak azért is hasznos, mert régen is úgy volt, hogy voltam valahol, ahol érdekes dolgot láttam, aztán fogalmam se volt (se akkor, se később), hogy hol jártam és mit láttam.

Persze évekkel később felismertem, hogy "Jé, én jártam ott", de így lehet, hogy rövidülni fog a felismerés ideje.

Arra is lehetőség nyílik így, hogy magát az utat pl. a google maps-ra, vagy a Microsoft hasonló okosságába feltöltve képekkel illusztrált, virtuális utat gyártson az ember. De magamat ismerve, ehhez nem sok kedvem lesz.

Magáról a masináról pár szó. RBT 2300 a becsületes neve, a Nokia 3100-as akkujával megy. De max. 7 óráig, ezért aztán rendeltem hozzá nagyobb akksit, amivel kb. 17 óráig működhet. Tölteni 5V-al lehet, ezért elvileg USB-ről is etethető, de még nem találtam hozzá kábelt. Gyártani is lehet olyat, de ez még a jövő zenéje (mindenesetre nem lenne baj, ha eggyel kevesebb hókuszpókuszt kellene magammal vinni. Az adatokat bluetooth kapcsolaton át lehet kikanalazni belőle, nmea formában. Elvileg valósidejű követésre is alkalmas, azaz tud beszélgetni a számítógéppel és a műholdakat is szemmel tartja, így egy netbook-kkal vagy egy tablettel (iPad?) egy komoly navigációs rendszert lehetne építeni.

Javasolt program: locr GPS Photo

You may also like...

1 Response

  1. nix szerint:

    fotókat geolokálni jó móka :) az én telefonom (SE C702) tud ilyet, csak sajna napokba telik, mire felébred benne az aGPS (ha nem megy más miatt), és öröm meg bódottá (a Picasa pl felismeri és a webalbumban pl mini-Gmaps-en mutatja, de a te galériádat is meg lehet okosítani így :) )
    a locr-t köszönöm, hasznos!