Rum

A rumot a cukornád tiszta levéből vagy a nádcukorgyártás melléktermékeként keletkező melaszból erjesztik. Desztillálás után a rum színtelen folyadék, melyet még évekig pihentetnek, s a sötétebb fajták ez alatt nyerik el színüket. Eredetileg a rum, csak a Karib-szigeteken készített cukornádpárlat lehetett. Alkoholtartalma 38-60%.
A legjobb barna rumokat, főleg az érettebbeket tisztán fogyasztják, hűtetlenül, mint a digestíveket. Az önálló gyártók elsőrendű fehér rumait is tisztán élvezhetjük a legjobban, de ezeket inkább hűtve ajánlatos inni.

Fajtái: fehér rum
Arany rum (gold, oro) – 5-8 évig érlelik. Sötétebb fahordókban érlelik, olykor még külön színezik is. Intenzívebb ízű
Fekete (sötét) rum (dark, anejo) – 10 évnél tovább érlelik. A legtestesebb és legaromásabb rumfajta. Például Haitin ezt a fajtát nem is melaszból, hanem magából a cukorszirupból erjesztik.
Fűszeres rum (spiced) – A Gold és a Dark rumból készített fajta.

Rum története

Puerto Ricoban készült az első karibi rum, ami a Nagy-Antillák nevű szigetcsoporthoz tartozik. Neve a „Rumbillion” szóból származik, ami kavalkádot, zűrzavart jelent, és az ismeretlen eredetre utal. Legelsőként 1508-ben Ponce de León desztillálta az első palackot. A mai napig is a legtöbbet forgalmazott rumféle a Karib-tengeri Puerto Ricoból származik, mégis a legnagyobb desztilláló üzemek nem itt találhatók, hanem Kubában, Mexikóban, Spanyolországban, Brazíliában, Venezuelában, valamint Martiniquen és a Bermudákon. Puerto Ricoban több mint százezer hordóban érlelik, legalább hat éven keresztül. Jamaicában később kezdődött a rum gyártása, de így is igen nagy hírnévre tett szert. A 19. században még több mint ezer lepárlóüzem működött, miből a mai napra csak hét maradt.
A jamaicai rum ízében sokkal erősebb, mint a bármelyik rum. Bár egyre jobban kezd elterjedni a világosabb és gyengébb is. A jamaicai rum inkább az angol piacot tudta meghódítani. Ebből is két fajta, ami meghatározó. Az Appleton, amelyik 1825-ota az ország fővárosából származik, Kingstonból és a populáris Mayers’s. Mindkettő hordóban érkezik Angliába hajóval, majd itt palackozzák.
Más szigetek (országok) szeretik az italaikat maguk palackozni. A Francia-Antillák szigetcsoportján (Martinique Guadelplope és Haiti) több mint 4 millió gallont palackoznak évente, igaz itt csak 1646-óta foglalkoznak a rum gyártásával. A legkedveltebb karibi rum a Clément, amit több mint 12 évig hordóban érlelnek. Ez a rum igen aromatikus és sötétbarna színű.
Haitin a legkedveltebb import rum a Barbancourt, amit 1793-óta készítenek. Színtén 1793-ban történt, hogy Spaniard Don Francisco de Arango y Pameńo Kuba elsőszámú cukornád termesztője lepárolta az első kubai rumot. Kubában a mai napig is több mint kétszázezer tölgyfahordóban érlelnek rumot. A század elején, a húszas években Kuba is a Bacardi rum palackozók országához tartozott. Később Mexikó, majd 1935- ben Puerto Rico is bekapcsolódott a palackozó országok közé.

Bacardi cég története

Don Facundo Bacardi y Meso 1830-ban apjával együtt áttette székhelyét Spanyolországból Santiago de Cubába, s ott folytatta az apai mesterséget, mint borimportőr és -kereskedő. Don Facundo volt az első, aki szalonképessé tette a hódítások évszázadai alatt elég rossz hírre vergődött durva italt, amely a kalózok és matrózok kedvelt itala volt.
Ez a karcos, durva párlat az elmúlt kétszáz év alatt semmit sem nemesedett, míg don Facundo neki nem látott a kísérletezésnek. A cukornádból préselt melaszt addig gyötörte, míg sokféle zsákutca kipróbálása után könnyű, tiszta, zamatos és fehér szeszhez nem jutott. Sok éve ment rá a próbálkozásra, és már közel járt az ötvenhez, amikor egy lerobbant kis szeszfőzdét vehetett Santiagóban.
Az ócska, denevérek lakta fészerből azonban jóízű ital került a piacra, és rohamosan terjedt az új rum híre. De a sok írástudatlan kubai számára felismerhetővé kellett tenni, hogy ez a rum más, mint a többi, ezért a szerencsét hozó denevérek egyike lett a Bacardi cég mindenhova – és persze a címkére is – eljutó jelképe.
A huszadik század első hatvan éve a töretlen siker és a nemzetközi terjeszkedés időszaka. A kubai forradalom azonban erről a tortáról is levette a habot, államosította a jól prosperáló céget. A család néhány szigettel odébb, a Bahamákon újjászervezte a vállalatot, megőrizve a szakmai tudást és a receptúrákat.

Captain Morgan története

A Captain Morgan Jamaica rum a híres és hírhedt Henry Morgan kapitányról kapta nevét, aki a Karib-tenger partvidékén kalózkodott, majd később pályát módosított és Jamaica kormányzójaként morzsolta napjait. Idős korára visszavonult a közélettől, és kedvenc itala, a rum előállításának szentelte képességeit. Morgan kapitány 1688-ban halt meg, de a cukornádból készült híres ital készítésének tudományát az utókorra hagyományozta. Az azóta eltelt évek hagyománytisztelete tükröződik a nyugatindiai eredetű italban. A nemes italt több évig, tölgyhordóban érlelik, és a déli tengerek világának egyik kedvenc koktél- és long drink alapanyaga.

You may also like...